Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Dat palmolie negatieve gevolgen heeft voor het milieu is algemeen bekend. Toch vind je palmolie nog steeds terug in vrijwel alle producten die je dagelijks gebruikt: van cosmeticaproducten als make-up, zeep, crèmespoeling, deodorant en shampoo tot koekjes, chips, kruidenmengsels, sauzen en margarine. Wij gingen op zoek naar een goed en duurzaam alternatief en kwamen uit bij het innovatieve bedrijf NoPalm Ingredients. Een Nederlandse onderneming die circulaire en duurzame palmolie produceert.

Palmolie schadelijk voor planeet

Palmolieproductie is schadelijk voor het milieu door de ontbossing van de de laatste regenwouden op aarde. Om constant te voldoen aan de vraag van dit veelgebruikte product moet er steeds meer woud worden gekapt. Hierdoor verliezen lokale bevolkingen en bedreigde dieren, zoals de orang-oetan, hun leefgebied. Daarnaast is aangetoond dat er door de kapping van het woud ontvlambare gebieden ontstaan, wat regelmatig resulteert in bosbranden met als gevolg verstikkende rook die ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt bij honderdduizenden mensen. Organisaties als MilieCentraal en Greenpeace waarschuwen om deze redenen al jaren voor palmolieproductie.

Dat wil niet zeggen dat duurzame palmolie niet bestaat: “Voor Greenpeace is het meest belangrijke dat er geen bos meer wordt gekapt voor de aanleg van oliepalmplantages, dat mensenrechten worden gerespecteerd en dat er verantwoord wordt geteeld. Helaas voldoen de huidige standaarden niet of worden deze niet goed in de praktijk gebracht.” Aldus Greenpeace.

Duurzame palmolie met NoPalm Ingredients

Daarom komt NoPalm Ingredients nu met een oplossing. NoPalm Ingredients is een innovatieve onderneming die circulaire en duurzame palmolie produceert. Het bedrijf won vorig jaar de Rabo Duurzame Innovatieprijs in de categorie Voedseltransitie. CEO Lars Langhout is een co-founder en vertelde meer over het bedrijf aan RTL Nieuws. NoPalm Ingredients is ontstaan vanuit een drive van Langhout om zijn impact op de wereld vergroten. Hij ontmoette co-founder Jeroen Hugenholtz en besloot samen het bedrijf NoPalm Ingredients op te zetten. Zij bedachten samen een manier op palmolie te produceren in een lab.

Een microbiële olie

De innovatie van NoPalm bestaat uit microbiële olie gemaakt uit reststromen via fermentatie, een duurzaam alternatief voor palmolie. Deze olie heeft 90% minder CO2-uitstoot, beschermt biodiversiteit en veroorzaakt geen uitbuiting van boeren. Hiervoor worden zogenoemde ‘zijstromen’ gebruikt, een soort bioafval zoals aardappelpinken, verworpen groenten of andere biomassa die suikers, vetzuren of alcoholen bevatten. Deze biomassa wordt in het productieproces verpulverd om het te fermenteren met specifieke gist. Na het fermentatieproces wordt geproduceerde microbiele olie gescheiden van de biomassa. Et voilà: een duurzame palmolie.

Op dit moment wordt de microbiele olie al geleverd aan bedrijven verkopen die het gebruiken in bijvoorbeeld voedsel, cosmetica of wasmiddelen. Bovendien gaat ook de overgebleven biomassa terug naar de waardeketens. Dit wordt volgens NoPalm Ingredients gebruikt door andere partners om te valoriseren. En zo is de cirkel rond: een duurzaam alternatief voor een groot probleem.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan De mode industrie verduurzamen: dit bedrijf pakt het aan