Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hebben we vanaf 2026 allemaal een hybride warmtepomp? Als het aan Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) ligt wel. Hij zegt dat het tempo waarop huizen ‘groener’ worden drastisch omhoog moet. We hebben immers nog maar een paar jaar voordat we de eerste doelen uit het klimaatakkoord gehaald moeten hebben. Daarom introduceert het kabinet een nieuwe groene maatregel: per 2026 verplicht een hybride warmtepomp wanneer je cv-ketel aan vervanging toe is.

De hybride warmtepomp

“Voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken.” aldus Hugo de Jonge. Om die reden, en om de verduurzaming van woningen te stimuleren, wil het kabinet vanaf 2026 de hybride warmtepomp verplichten wanneer de cv-ketel aan vervanging toe is. De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Zo’n apparaat gebruikt ongeveer 60 procent minder gas dan de traditionele cv-ketel.

Groene subisdie 

Over de kosten van zo’n hybride warmtepomp hoeft men zich geen zorgen te maken. Tot 2030 is er subsidie voor woningeigenaren om te helpen bij de aanschaf van een duurzame warmte-installatie. Aanvankelijk dacht het kabinet  dat vanaf 2026 geen subsidie meer nodig zou zijn. Maar met de nieuwe maatregel blijft de subsidie dus nog enkele jaren extra actief. Volgens Natuur & Milieu is de belofte van De Jonge goed nieuws. De milieuorganisatie zegt dat met deze maatregel zowel het klimaat als huishoudens erop vooruit zullen gaan. “Het gaat ook zorgen voor lagere energierekeningen. In een tijd van hoge gasprijzen en onzekerheid een extra voordeel.”

Een groen kabinet?

Het coalitieakkoord werd op 15 december 2021 gepresenteerd. Opvallend was dat de coalitie zeer veel nadruk heeft gelegd op de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan en de energietransitie te ondersteunen. Inmiddels lijkt het erop dat het kabinet daad bij woord voegt. Acties zoals deze bewijzen dat de regering de urgentie van de klimaatproblematiek is gaan inzien. Er is in totaal 35 miljard euro door de coalitie uitgetrokken om klimaatverandering tegen te gaan. Het  klimaat lijkt nu eindelijk topprioriteit te krijgen. 

Meer lezen over klimaat in het politieke landschap? Lees dan Klimaattop nadert: hoe staat het ervoor?