Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De natuur en de biodiversiteit in Nederland staan onder zware druk. Zo nam het aantal insecten in Nederland de laatste 30 jaar met meer dan 76% af. Van de oorspronkelijke dieren en planten in Nederland is inmiddels 85% verdwenen. En de belangrijkste oorzaak? De schaarste van grond, maar vooral het intensieve grondgebruik van de agrarische sector. Door een stukje voormalige landbouwgrond te adopteren, geef je deze grond weer terug aan de natuur. Het klinkt ludiek, maar de impact is dat zeker niet.

De staat van de Nederlandse natuur

Alweer voor de derde keer in zes jaar maakte het WNF begin februari de staat van de Nederlandse natuur op. In samenwerking met onder andere het biodiversiteitscentrum Naturalis, en kennisinstituten zoals het RIVM, onderzochten zij de relatie tussen natuur en landbouw in Nederland. Dit werd gedaan aan de hand van duizenden metingen en rapporten, opgesteld door veelal vrijwilligers binnen het Netwerk Ecologische Monitoring en de Nationale database Flora en Fauna. Daarnaast leverde Statistiekbureau CBS de basisgegevens. 

Onze natuur wordt monotoon

Het resultaat van het onderzoek is somber. In de meeste natuurgebieden is het aantal dieren met de helft teruggelopen sinds 1990. Op agrarische gebieden, zoals bijvoorbeeld in Noord-Brabant, waar veel stikstof uitstoot is, zijn sommige wilde dieren en insecten tot wel 70% afgenomen in de laatste jaren. Bovendien lijkt deze negatieve trend nog wel even aan te houden, zo stelt het WNF op basis van het rapport. 

Nederlandse natuur

“Ons landschap wordt monotoon en stil, zonder dat we het in de gaten lijken te hebben. De heide bloeit nog steeds prachtig paars en de weilanden zijn groen, maar wie weet nog dat vroeger wolken vlinders op de heide te zien waren en dat je in het boerenland omringd werd door vogels?”, aldus WNF-directeur Kirsten Schuijt.

Je eigen stukje beschermde grond

MijnNatuur.nl hoopt hier de oplossing voor te bieden. Zij kopen in diverse plekken in Nederland voormalige landbouwgrond op. Deze grond blijft in handen van de stichting en wordt omgevormd naar een stuk natuur, dat voor altijd natuur blijft. Omdat de natuur ongerept blijft, krijgt de biodiversiteit de kans om weer zijn vrije gang te gaan in dat gebied. En jij kan daar aan bijdragen. Je kan namelijk een eigen stukje van deze grond adopteren. Voor maar 5 euro per m² adopteer je een zelf uitgekozen stukje natuur. Vanuit jouw naam wordt dit stukje grond nu voor altijd beschermd. Bovendien kan er dankzij jouw bijdrage weer in nieuwe natuur worden geïnvesteerd en wordt er zo een belangrijk signaal afgegeven: de natuur verdient de hoogste prioriteit. 

Wil je meer lezen over de natuur in Nederland? Lees dan hier verder.