Het gemiddelde Nederlandse huishouden stoot jaarlijks 7,5 ton aan directe CO2 uit door energie in huis en vervoer. Jaarlijks komt daar nog eens 12,5 ton CO2-uitstoot boven op aan kleding, voeding en andere spullen die indirect CO2-uitstoot produceren. Dat blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Mensen die bewuster om willen gaan met hun CO2-voetafdruk kunnen gebruik maken van Regreener om hun voetafdruk te compenseren. Hoe dat werkt, lees je hier.


Voetafdruk en uitstoot verminderen


De keuzes die je maakt voor je huis, vervoer, kleding en voeding hebben impact op je CO2-uitstoot. Zo kan je bijvoorbeeld je huis beter isoleren, zonnepanelen (laten) installeren of elektrisch gaan rijden en vaker gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarnaast kan je uiteraard bewuste keuzes maken in de supermarkt of op andere vlakken van consumptie om je voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Toch is het bijna onmogelijk om in onze huidige maatschappij CO2-neutraal te leven. Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw CO2-uitstoot zo laag mogelijk blijft? 

De oplossing

Dit probleem heeft een oplossing. En nee, daar komt geen magie aan te pas. Het is eigenlijk eenvoudige wiskunde. Als wij (jij, ik, je vader, oma, supermarkt, werkgever en overheid) een neutrale of negatieve CO2-voetafdruk hebben, verminderen we de totale hoeveelheid CO2 in de lucht. Daarmee voorkomen we dat de temperatuur van de aarde voorbij een onomkeerbaar omslagpunt gaat en nog verder opwarmt. Om deze reden is het belangrijk dat we als maatschappij bewuste keuzes maken. Ter aanvulling kunnen we ook CO2-uitstoot compenseren. 

CO2 compenseren met Regreener

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Bomen zijn bijvoorbeeld zeer effectief in het reguleren van CO2. Het planten van bomen en het voorkomen van ontbossing kan echt een verschil maken. Echter kan je natuurlijk niet voor elke hamburger die je eet een boom gaan planten in het bos. Wat je wel kunt doen, is een abonnement nemen bij Regreener: een organisatie die op basis van een persoonlijk abonnement jouw rest-emissies compenseert.

Compensatie bijhouden. Bron: Regreener.eu

Niet alleen zorgen zij ervoor dat er bomen worden geplant, ze zetten zich ook actief in tegen ontbossing en investeren in een groene toekomst. Voor een klein bedrag per maand zie je op je profiel op de website precies hoeveel bomen jij met jouw bijdrage hebt kunnen planten en hoeveel CO2 je daarmee hebt gecompenseerd. Compleet transparant dus! Met het laagste abonnement van 6,60 euro per maand kan je al 10,5 ton aan CO2 per jaar compenseren. Dat vertaalt zich in elf geplante bomen per maand en 0,28 hectare aan ontbossing-preventie. 

Hoewel CO2-compensatie natuurlijk niet de oplossing is voor het klimaatprobleem, is het wel een manier om de hoeveelheid CO2 in de lucht voor lange tijd op te slaan. Dus verminder ten eerste jouw uitstoot, en compenseer je rest-emissies bij Regreener!

Wil je meer lezen over Regreener en ben je benieuwd hoe ze jouw CO2-uitstoot kunnen compenseren? Neem dan eens een kijkje op Regreener.eu