Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Japanse rederij Asahi Tanker heeft plannen aangekondigd voor twee elektrisch aangedreven, uitstootvrije tankers. Deze over lithium-ion batterijen beschikkende schepen moeten de eerste uitstootvrije tankers ter wereld worden. Het doel is dat ze een bijdrage leveren aan het terugdringen van de uitstoot van de zeer vervuilende scheepvaart.  

De tankers zijn ontworpen door e5Lab

Er is nog weinig bekend over de schepen, die dienst moeten gaan doen in de Baai van Tokio. De schepen zijn ontworpen door het e5Lab, een samenwerking van Asahi Tanker, Exeno Yamamizu Corp, Mitsui and Mitsubishi Corporation. De bedrijven voerde de ontwikkeling van de tanker uit met verschillende elementen in gedachte. Zo werd voorgenomen dat het schip gebruik moest maken van lithium-ion batterijen, CO2-neutraal moest zijn en gedigitaliseerd moest zijn om zo het meest technologisch ontwikkelde schip mogelijk te worden. 

Die technologische ontwikkeling is terug te zien in de introductie van een aantal functies waar de bemanning op het schip gebruik van gaat kunnen maken. De ontwerpers digitaliseren en automatiseren veel van de processen aan boord van de tanker. Ook moet het gebruik van The Internet of Things de bemanning ontlasten. 

Ambitieuze doelstellingen

De schepen worden na elkaar gebouwd en worden verwacht tussen maart 2022 en maart 2023. De ontwikkeling van de schepen is een onderdeel van een groter plan van het e5Lab. Het algemene plan biedt oplossingen voor een aantal problemen waarmee de Japanse scheepvaart te maken heeft.

Eén van de meest urgente doelstellingen die het e5Lab heeft gesteld is het bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast willen ze de werkomgeving van de bemanning van schepen verbeteren. Ook willen ze elektrisch aangedreven boten breed beschikbaar maken. Ten slotte willen ze ondersteuning bieden aan de duurzame groei van de zeevaartsector. 

Wil je meer lezen over milieuvriendelijk(er) vervoer? Klik dan hier.