Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

In een energie- en klimaatcrisis zoals deze, is het zelf opwekken van duurzame energie een aantrekkelijke optie. Zonnepanelen helpen je om te besparen op energiekosten, ze zorgen ervoor dat de waarde van je woning stijgt en geven je meer onafhankelijkheid van de energieleverancier. Bovendien zijn zonnepanelen momenteel de meest duurzame optie om je woning te voorzien van energie. Toch is de overheid van plan om de salderingsregeling af te bouwen. Is het nog steeds aantrekkelijk om in 2023 zonnepanelen aan te schaffen?

Salderingsregeling per 2025

Het afbouwen van de salderingsregeling stond aanvankelijk gepland voor 2023. Echter is deze deadline nu opgeschoven naar het jaar 2025. Volgens het nieuwe plan van de overheid mag je vanaf 2025 elk jaar steeds iets minder salderen. Dat loopt tot en met 2031: vanaf dan kan je niets meer salderen. Toch blijft het aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen, ook in 2023. Wij leggen je in dit artikel uit waarom.

Salderingsregeling, hoe zit het precies?

De salderingsregeling maakt het gunstig om de stroom die je opwekt terug te leveren aan een energiebedrijf. Jouw zonnepanelen zullen regelmatig meer stroom produceren dan dat jij op dat moment verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan een mooie zonnige dag. Een dag waarop je zonnepanelen volop stroom opwekken. Het kan zomaar zijn dat je op dat moment niet thuis bent, en dus geen stroom verbruikt. Die ongebruikte stroom lever je ’terug’ aan het elektriciteitsnet. De terug geleverde stroom, mag jij vervolgens wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Je neemt af op de momenten dat je zelf niks opwekt, bijvoorbeeld ’s avonds, wanneer de zon niet schijnt.

Dat gebeurt nu tegen hetzelfde tarief. Ofwel: 22 cent per kWh, inclusief alle belastingen. Er is wel een maximum. Namelijk als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan dat je afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ’teveel’ dat je produceert. In 2025 gaat dit (waarschijnlijk) veranderen. Vanaf dat jaar mag je nog maar 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft ook zo in 2026. Daarna gaat het per jaar in stappen verder naar beneden. Tot 2031: vanaf dan mag je helemaal niks meer salderen.

Zonnepanelen in 2023

Nu terug naar de hamvraag: is het nog aantrekkelijk om zonnepanelen te kopen in 2023? Het korte antwoord: ja. Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je zeker nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder. MilieuCentraal berekende dat als je in 2023 zonnepanelen aanschaft, het 7 jaar duurt voordat je deze hebt terugverdiend. In 2025, kost het je 8,5 jaar deze terug te verdienen. Beide zijn berekend op basis van 10 zonnepanelen. Op de lange termijn zullen zonnepanelen je altijd een besparingen opleveren, omdat je minder hoeft te betalen voor elektriciteit en de waarde van je woning stijgt. Hoeveel je bespaart, hangt wel af van de hoeveel elektriciteit je verbruikt en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om de elektriciteitsbehoefte te dekken.

Wil je meer lezen over duurzame energie? Lees dan Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?