Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Plantaardige kaas: ze vliegen je inmiddels bijna om de oren. Afgelopen jaar voegden onder andere de Albert Heijn, Lidl én Jumbo diverse soorten vegan kazen toe aan het assortiment. Vegan strooikaas, een plantaardige mozzarella of vegan plakken komijnekaas: ze rukken op als paddestoelen uit de grond. Maar wat zit er eigenlijk in deze vegan kazen? En zijn ze eigenlijk wel zo gezond? de Volkskrant ging op onderzoek uit een kwam tot interessante ontdekkingen. Lees het hier.

Zijn vegan kazen gezond?

Volgens de Volkskrant worden vegan kazen meestal gemaakt met kokosvet, bindmiddelen, smaak- en kleurstoffen en zout. Ze bieden daarmee een alternatief voor kazen voor mensen die graag vegetarisch of vegan eten. Maar dat maakt de kaas niet perse gezonder, stelt de Volkskrant. Ze bevatten namelijk meestal net zoveel verzadigd vet en zout als gewone kazen. Daarentegen bevatten de vegan kazen meestal niet de ‘goede’ voedingsstoffen die conventionele kazen bevatten, zoals calcium of vitamine B12. De Volkskrant geeft daarom de vegan kaas een 1 op schaal van 5 op gebied van gezondheid.

Duurzaamheid van vegan kaas

Daarnaast rust de vraag of vegan kazen dan wel duurzamer zijn dan traditionele kaas. Ook hierover is de Volkskrant niet heel positief. Zij melden dat kaas traditioneel het milieu net zo belast als kip- en varkensvlees. Kaasproductie draagt bij aan milieubelasting door veeteelt, landgebruik en energieverbruik. Methaangasuitstoot van koeien en mestproblemen zijn zorgen. Kaasproductie vergt veel water en graan voor veevoer. Opties zoals minder vlees- en zuivelconsumptie, duurzame landbouw en innovatieve productiemethoden kunnen milieu-impact verminderen.

Bij vegan kaas worden deze feiten geëlimineerd. Vegan kazen hebben dus over het algemeen een lagere milieubelasting. Ze veroorzaken minder methaangasuitstoot en gebruiken minder water en land. Productie van plantaardige ingrediënten vergt doorgaans minder hulpbronnen. Echter, de duurzaamheid varieert afhankelijk van ingrediëntkeuzes en productieprocessen, dus aandacht voor de bronnen blijft belangrijk. Voor bijvoorbeeld voor de productie van kokosolie vindt vaak ontbossing plaats. Als je enkel kijkt naar CO2- en methaanuitstoot, dan is de vegan variant altijd duurzamer.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Lowlands: Voorloper op het gebied van duurzame festivals