Met de groeiende vraag naar zuivelalternatieven sta je als consument voor een steeds grotere keuze. Variërend van sojamelk, amandelmelk tot havermelk: de supermarkt schappen liggen vol met opties. Een zuivelalternatief dat langzaam aan populariteit wint, is kokosmelk. Maar is kokosmelk wel echt een duurzamer alternatief voor zuivel? Is het bijvoorbeeld duurzamer dan soja- of havermelk? Waar komt kokosmelk bijvoorbeeld vandaan én hoe wordt het geoogst? Lees hier alles over kokosmelk als zuivelalternatief!
Waar komt je kokosmelk vandaan?
Kokosmelk wordt gemaakt door het vruchtvlees uit kokosnoten te persen en dit vervolgens te mengen met water. Het drankje staat bekend om zijn romige textuur en subtiele kokossmaak. De kokos groeit aan de welbekende palmboom, die vooral te vinden is in (sub)tropische gebieden. Wereldwijd worden er jaarlijks zo’n 59 miljoen ton kokosnoten geproduceerd. De meeste komen uit Indonesië (17,7 miljoen ton), de Filippijnen (13,8 miljoen ton) of India (11,1 miljoen ton).
Bijna alle kokosnoten (95 procent) worden geteeld op kleine boerderijen en niet op grote plantages. Op zulke plantages worden doorgaans 100 tot 160 bomen per hectare geplant. Deze bomen produceren jaarlijks elk zo’n 30 tot 125 kokosnoten, met een maximaal gewicht van 1,5 kilogram per stuk. Kokospalmen kunnen wel 30 meter hoog worden, waardoor het beklimmen ervan zwaar en gevaarlijk is. Daarom maken boeren soms gebruik van getrainde apen. Deze apen kunnen wel zeshonderd kokosnoten per dag verzamelen, terwijl mensen meestal rond de tachtig noten halen. In Thailand wordt maar liefst 99 procent van de kokosnoten geplukt door apen.
Kokosmelk als zuivelalternatief
Voor het produceren van kokosmelk maken verwerkers gebruik van machines om de melk uit het vruchtvlees te halen. Vervolgens wordt de melk gefilterd, gepasteuriseerd (indien verpakt in karton) of gesteriliseerd (indien verpakt in blik), verpakt, gekoeld en opgeslagen. Wat betreft duurzaamheid heeft kokosmelk vele voordelen, zeker ten opzichte van zuivel en soja. Ten eerste vereist de teelt van kokospalmen relatief weinig water in vergelijking met andere gewassen zoals sojabonen of haver. Bovendien groeien kokospalmen vaak op land dat niet geschikt is voor andere gewassen, waardoor ontbossing wordt voorkomen. Dit omdat palmbomen het best groeien op zandgrond en met overtollig veel zonlicht.
Het produceren van kokos in tropische gebieden is wel een nadeel voor de duurzaamheid, dit leidt tot lange afstandstransport en de bijbehorende uitstoot van broeikasgassen. Bovendien kan de verpakking van kokosmelk een factor zijn, omdat kokosnoten vaak worden verpakt in plastic onderweg naar hun bestemming.
In vergelijking met soja
Sojamelk, aan de andere kant, wordt geproduceerd uit sojabonen. Het verbouwen van sojabonen vereist aanzienlijke hoeveelheden land en water. Bovendien kan de productie van soja bijdragen aan ontbossing in gebieden zoals het Amazonegebied, waar bosgebieden worden omgezet in sojaplantages. Hoewel er inspanningen zijn om duurzame sojateelt te bevorderen, blijft dit een uitdaging. In vergelijking met koemelk, heeft kokosmelk ook vele voordelen. De productie van kokosmelk heeft over het algemeen een lagere ecologische impact in vergelijking met de veeteelt voor koemelk. Kokosbomen nemen minder land in beslag en vereisen minder water en kunstmest om te gedijen.
Door te kiezen voor kokosmelk als alternatief voor zuivel, kunnen consumenten bijdragen aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en het behoud van natuurlijke ecosystemen.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan