Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nederlanders drinken gemiddeld vier kopjes koffie per dag. Waarvan drie thuis. Helaas is koffie vaak een behoorlijk milieu- en sociaalbelastend product. Wat kun je hieraan doen als Nederlandse consument? Wij zetten wat handige tips en informatie voor je op een rijtje.

Koffie en duurzaamheid 

Wereldwijd wordt er steeds meer koffie gedronken. Ook hier in Nederland heeft de Coffee Barometer in 2020 weer een flinke toename gemeten. Waarschijnlijk te wijden aan de corona-pandemie. Doordat we meer koffie zijn gaan drinken staan koffieboeren, maar ook de tropische leefomgeving van de koffieplanten onder zware druk. Er worden veel chemische bestrijdingsmiddelen, water en kunstmest bij gebruikt en vooral in Brazilië en Vietnam verdwijnt er steeds meer bos door de (illegale) uitbreiding van koffieplantages. Arbeiders werken bovendien tegen een hongerloontje, zonder beschermende kleding en schoon drinkwater.

koffie

Let op onafhankelijke keurmerken

Elke koffie is tegenwoordig wel voorzien van een keurmerk. Maar zijn deze onafhankelijk? Vaak is dat niet zo. Volgens de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal zijn de betrouwbaarste Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ , EU-biologisch en EKO. Per keurmerk zit daar nog wat verschil in: zo let het ene keurmerk meer op mens en werk, zoals Fair Trade, terwijl een ander keurmerk de nadruk legt op milieu, bijvoorbeeld Rainforest Alliance. Belangrijk om te weten is dat het vaak de huismerken zijn die over deze keurmerken beschikken. In tegenstelling tot de “echte” koffiemerken, zoals Senseo, Douwe Egberts, Nespresso of Starbucks. Zij melden vaak samen te werken met instanties zoals Fair Trade of Rain Forest Alliance, maar beschikken niet over een onafhankelijk keurmerk

Welke koffiecupjes kies je?

Ook de manier van koffie zetten en drinken heeft impact op het klimaat. In Nederland gooien we miljoenen koffiefilters, -pads en -cupjes per dag weg. Een flinke berg afval, die bovendien niet altijd gerecycled kan worden. Pads lijken misschien afbreekbaar, maar door de kunststoffen die er inzitten is het tegendeel waar. Aluminium cupjes, zoals die voor de Nespresso machine, zijn ook niet duurzaam. Daar wordt de grondstof bauxieterts voor gebruikt. Een zeer schadelijke stof, waarvan het delven energie vreet en natuur verwoest. Volgens het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) herstelt dat ecosysteem zich daarna nooit meer.

koffie

Toch worden deze cupjes vaak gepromoot als duurzaam, omdat ze recyclebaar zijn. Echter kunnen de aluminiumcupjes alleen in de PMD-bak als ze worden gescheiden van de koffiedrab. Omdat vrijwel niemand dat doet, belanden de meeste cupjes in het restafval of worden uiteindelijk verbrand (met schadelijke stoffen die vrij komen van dien). Duurzaam koffie zetten? Dan zijn de hervulbare en herbruikbare koffiekopjes de beste uitkomst. Deze kan je tot wel 50 keer gebruiken. Nog beter is het natuurlijk om helemaal geen cups te gebruiken: denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van een koffiepercolator.

En hoe drink je jouw koffie?


Volgens MilieuCentraal staat 1 koffie verkeerd, of 1 cappuccino gelijk aan 14 espresso’s klimaatbelasting. Wil je duurzamer koffie drinken? Kies dan voor een zwarte koffie of ga voor een alternatieve melkvariant, zoals soja, havermelk of amandelmelk. Per 1 liter koemelk wordt 3,2 kilo CO2 uitgestoten. Voor sojamelk is dat nog maar 1 kilo, voor havermelk 0.9 en voor amandelmelk zelfs 0.7 kilo CO2 per liter. Een duurzaam kopje koffie? Daarvoor gebruik je dus een duurzame melk(vervanger).

Wil je meer tips om te verduurzamen? Lees dan hier verder.