Het klinkt niet meteen als een innovatief idee, maar toch lijkt er een opmars te zijn in het bouwen met hout. En dat is niet voor niets, het lijkt een duurzame oplossing te zijn die inmiddels ver genoeg ontwikkeld is waardoor ook dingen zoals brandgevaar niet meer aan de orde zijn. Door te bouwen met massief hout zijn de gebouwen niet zo vatbaar voor vuur zoals het geval is met andere soorten hout.
Een gebouw dat gemaakt is van massief hout vervult dezelfde functie als bomen doen. Doordat de gebouwen CO2 opnemen is het duurzamer dan een gebouw gemaakt van steen of van een andere industriële materie. De duurzame functie en de brandveiligheid zijn onderzocht door wetenschappers van het Duitse Potsdam Institute en inmiddels wordt in Amerika massief hout gezien als een goed materiaal om vuur te blokkeren. Naast de duurzame functie kan het ook qua design belangrijk zijn voor een stad die graag duurzaamheid uit wil stralen.
Steeds populairder
Het massieve hout wordt ook steeds meer toegepast over de hele wereld. Zo moet er in Tokyo een wolkenkrabber van 70 verdiepingen geheel van hout gebouwd worden en is er in Arkansas een universiteit volledig van hout gebouwd. Het volgende grote project dat met hout gebouwd wordt vinden we terug in Denemarken. In de hoofdstad Kopenhagen wordt een wijk bijgebouwd voor 7000 mensen. De wijk wordt gebouwd om natuur te integreren met het stadsleven. Naast woningen komen er ook voorzieningen als een school en wordt 40 tot 45% van de ruimte gebruikt voor natuur. In de wijk moet er ruimte zijn voor veel verschillende dieren en insecten. De architect van de wijk probeert bij te dragen aan de groei van steden over de hele wereld. De verwachting is dat in 2050 zo’n 70% van de wereldbevolking in steden woont en om dat voor elkaar te krijgen is er volgens hem een nieuwe manier van het bouwen van steden nodig.