Voor bijna ieder product is tegenwoordig wel een duurzame variant te vinden. Of je het nou hebt over schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorging, elektronica of cosmetica: je kan het zo gek niet bedenken en er is een duurzaam alternatief voor. Echter is één van de grootste obstakels die velen tegenkomen bij het streven naar een duurzamer leven de prijs. Vaak zijn duurzame producten duurder dan hun niet-duurzame tegenhangers, wat een kloof creëert tussen degenen die zich duurzaam kunnen veroorloven en degenen die dat niet kunnen. Wij stelden onszelf de vraag: is duurzaamheid eigenlijk wel betaalbaar voor iedereen?
Waarom is duurzaam duurder?
Duurzamere producten zijn in de regel vaak duurder. Soms omdat deze producten gemaakt zijn van betere materialen, omdat er biologische of hernieuwbare bronnen worden gebruikt of omdat bedrijven simpelweg slim willen inspelen op de trend. Bovendien worden duurzame producten vaak op een kleinere schaal geproduceerd. Terwijl niet-duurzame producten vaak in bulk kunnen worden geleverd, waardoor de prijs lager komt te liggen. Ook hebben duurzame producten nog altijd een kleinere afzetmarkt, waardoor de productiekosten hoger komen te liggen.
Door hoge prijzen haken consumenten af
De hoge kosten van duurzame producten zijn voor vele een doorn in het oog. Zij willen wel duurzamer consumeren, maar worden afgeschrikt door de hoge prijzen. Alyssa Gammoudi, sectoreconoom consumentengoederen bij ING Bank legt aan RTL Nieuws uit dat consumenten wel geneigd zijn duurzame producten te kopen, mits het niet heel veel duurder is dan niet-duurzame producten. Als het prijsverschil toch te groot is, dan kopen veel consumenten liever iets dat goedkoper is, zeker in een economisch slechte periode zoals deze. Maar tegelijkertijd ontstaat er ook een ander sociaal probleem wanneer het aankomt op de aanschaf van duurzame producten. De hogere prijzen van duurzame producten creëren namelijk een kloof tussen mensen die zich duurzaamheid kunnen veroorloven en degenen die dat niet kunnen.
Duurzaamheid niet betaalbaar voor iedereen
Dit leidt tot een situatie waarin alleen degenen met een hoger inkomen toegang hebben tot duurzame producten en degenen met een lager inkomen gedwongen zijn om niet-duurzame alternatieven te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van zonnepanelen, elektrische auto’s of andere energie-efficiënte apparaten: stuk voor stuk hebben deze producten een behoorlijk prijskaartje. Helaas is zo’n investering niet voor iedereen weggelegd. Dit betekent dat mensen met minder te besteden langer afhankelijk blijven van gas of andere vervuilende producten. Dat terwijl sommige mensen met een lager inkomen wel degelijk gemotiveerd zijn om duurzaam te leven en te consumeren, maar simpelweg niet de financiële middelen hebben om dit te doen.
De kloof moet dicht
Om deze redenen is het van cruciaal belang dat we manieren vinden om duurzaamheid voor iedereen betaalbaar te maken en de kloof tussen degenen die zich duurzaamheid kunnen veroorloven en degenen die dat niet kunnen te overbruggen. Dit kan bijvoorbeeld door het inzetten van financiële prikkels door middel van subsidies op duurzame producten. Maar ook kan er meer ingezet worden op innovatie en het sneller verduurzamen van productieprocessen. Daarnaast is bewustwording en educatie over duurzaamheid van cruciaal belang om mensen aan te moedigen om te kiezen voor duurzame opties, ongeacht hun inkomen.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Huurders Den Bosch maken eigen duurzame wijk