Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het begon bij het vak Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en eindigde in een duurzame vervanging voor een product waarvan er tientallen miljarden in de wereld omgaan; pallets. De Revopallet is 100% recyclebaar.

Het idee kwam na het slepen en tillen van pallets waarna ook nog eens de handen van Nick Geels vol met splinters zaten. Daar moest iets op te bedenken zijn, dacht de student uit Oldenzaal.

Normaal zijn de pallets van hout gemaakt en wegen ze al snel zo’n 23 kilo per pallet. Het idee van Geels was om het helemaal anders te doen. In plaats van hout, ging hij op zoek naar een pallet gemaakt van karton.

Na een paar modellen was het raak

Na een eerste ontwerp dat uiteindelijk te duur bleek werd er een Nederlandse kartonleverancier gevonden en is inmiddels het zesde model gerealiseerd. De Revopallet is gemaakt van volledig recyclebaar karton en is daarmee een duurzame vervanging van de houten pallets. 

Het bedrijf begon als studieproject maar inmiddels heeft Geels zijn baan opgezegd en stopt hij alle tijd in Revopal. Er is een pand en een machine die 2500 kartonnen pallets per dag kan produceren. Voor het handwerk is de Oldenzaler terecht gekomen bij een sociale onderneming waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. 

Zijn kartonnen pallets echt een vervanging voor het houten alternatief?

Door de verschillende modellen is er inmiddels een model gemaakt dat qua prijs onder de prijs van een houten pallet zit. Daarnaast kan de pallet een gewicht van 1.000 kilo aan. Volgens Geels is dit meer dan genoeg omdat pallets bijna nooit zwaarder beladen worden dan dat. De eerste klanten die gebruik maken van de kartonnen vervangingen komen uit de buurt van Oldenzaal. 

Houten pallets worden zodra ze versleten zijn verbrand, terwijl de kartonnen pallets gerecycled kunnen worden. Een ander voordeel is dat ze een stuk minder zwaar zijn, wat brandstof gaat besparen voor vervoerders. 

Wil je meer lezen over duurzame productalternatieven? Klik dan hier.