Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Duurzaamheid is een zeer belangrijk gegeven binnen de energietransitie. We kiezen voor zonnepanelen, warmtepompen en isoleren onze woning; alles om het energieverbruik te reduceren en alternatieven voor gasverbruik te ontwikkelen. Woningisolatie vormt daarbij een belangrijk en breed aspect. Woningen zijn op vele manieren te isoleren; van dak- tot vloerisolatie, de spouwmuur en wandbekleding.

Wandbekleding, het plaatsen van panelen tegen de buitenmuur, zorgt voor een extra stuk isolatie. Huidige woningen worden hierdoor dermate goed geïsoleerd, dat stoken nauwelijks nog nodig is – afhankelijk van de ligging. De buitenmuur bekleding bestaat vrijwel altijd uit composiet, wat een duurzaam materiaal is.

Duurzaamheid van composiet

Composiet kent vele goede producteigenschappen, waardoor het een ideaal product voor buitengebruik is. Composiet bestaat uit twee basisstoffen, namelijk gerecyclede kunststoffen en houtsnippers. Middels een specifiek fabricageproces worden deze stoffen samengevoegd tot één materiaal: composiet. Dankzij de houtbasis blijft het eindproduct beschikken over een natuurgetrouwe, houten aanblik en oogt het materiaal dus niet op het eerste gezicht als een typische kunststof. Echter, dankzij de aanwezigheid van kunststof is er een zeer weerbestendig, stevig eindproduct ontstaan. Gevels worden daardoor vaak voorzien van composiet gevelbekleding, doordat het ideaal weerbestendig is en een lange levensduur kent. Een zeer populaire keuze is composiet Zweeds rabat; deze heeft de typisch Scandinavische uitstraling.

composiet zweeds rabat

Recycling van composiet

Composiet is dus niet alleen een duurzaam materiaal op gebied van ontwikkeling, ook is het goed recyclebaar. Dit materiaal gaat decennialang mee, maar aan het einde van de levensduur, of na afdanking, is composiet zelf opnieuw te recyclen. Tijdens het recyclingproces wordt de composiet teruggebracht tot vlokken en zijn er nieuwe producten van te vervaardigen. Dit vervaardigingsproces brengt weinig energieverbruik met zich mee, maar dat niet alleen: composiet producten zijn telkens opnieuw en opnieuw recyclebaar, wat het tot een circulaire productcategorie maakt. Tijdens de recycling kan er opnieuw kunststof teruggewonnen worden, waar tal van andere producten van te maken zijn.

Composiet is onderhoudsarm

Composiet gevelbekleding kent twee voornaamste functies: het werkt isolerend en zorgt dus voor verduurzaming van de woning, daarnaast is de composiet gevelbekleding een decoratie voor de buitenmuur. Composiet voor de gevel is dus zowel functioneel als decoratief.

Iedere gevel of stenen muur kan een prachtige, naturelle metamorfose ondergaan met composiet gevelbekleding, wat langdurig mooi blijft en dus een prima investering vormt. Composiet gevelbekleding gaat niet alleen decennialang mee, maar ook zijn de panelen onderhoudsarm. Er hoeft niet jaarlijks gebeitst of geschilderd te worden. Er treedt geen houtrot op en de gevelplanken behouden hun kleur, ongeacht of zij jaar in jaar uit in de zon op het zuiden staan gepositioneerd. Het feit dat er geen onderhoud hoeft plaats te vinden, of verf gebruikt hoeft te worden, draagt bij aan verduurzaming.

Composiet gevelbekleding is verkrijgbaar in diverse natuurlijke kleuren. Van grijs tot antraciet, zwart en groen bijvoorbeeld. Rustieke kleuren die een evenwichtige uitstraling aan de woning bieden. Daarnaast is composiet gevelbekleding makkelijk te monteren. Composiet gevelbekleding kent dus vele voordelen en vormt een goede investering voor het verduurzamen van de woning.