De insectenkweek industrie kan tegen 2030 maar liefst 7,96 miljard dollar waard zijn, dat blijkt uit een rapport van Meticulous Research. Insectenboerderijen worden nu al gezien als een veelbelovende en waardevolle bron van duurzame proteïne voor diervoeding, en creëren nuttige bijproducten die gebruikt kunnen worden als meststof en materiaal voor medische doeleinden. En wellicht later, ook als voedingsbron voor mensen.
Wat is insectenlandbouw?
Hoewel het concept van insectenlandbouw misschien nog wat vreemd lijkt voor de gemiddelde persoon, wordt er voorspeld dat de industrie snel zal groeien met een CAGR (de samengestelde jaarlijkse groei) van 27,8 procent. Insectenboerderijen houden zich bezig met het kweken, fokken en oogsten van insecten. Nu worden de producten voornamelijk nog gebruikt in diervoeding of voor farmaceutische en cosmetische doeleinden. Veelvoorkomende gekweekte insecten zijn krekels, meelwormen en de zwarte soldaatvlieg. Insectenboerderijen hebben met name een enorm potentieel voor voedingsmiddelen, omdat ze een eiwitrijk alternatief bieden waar weinig land en water voor nodig is.
Insecten en duurzaamheid
Dat is niet alles wat insecten hartstikke duurzaam maakt. Insecten worden gevoed met herverwerkte afvalproducten die anders zouden wegrotten op stortplaatsen. Daarnaast groeien tot wel 100 keer sneller dan conventionele dierlijke voedselbronnen en zijn ze zijn rijk aan hoogwaardige voedingsstoffen. Dit alles maakt de productiekosten minimaal én de insectenkweek vereist veel minder milieu-afhankelijke middelen dan de traditionele landbouw.
Eten we in 2030 insecten?
Toch is het nog niet helemaal geaccepteerd om insecten te eten. Voornamelijk in Europa en de VS is het nog erg ongebruikelijk. Toch zijn er in Europa al verschillende start-ups actief in deze sector, zoals bijvoorbeeld het Franse Ynsect of FlyFeed, die beiden nu insecten kweken voor voedingsmiddelen. TNW sprak met de oprichter van Ynsect, Olkhovskiy. Hij ligt toe dat hij als insectenkwekerij start-ups moeite heeft gehad om hun producten aan mensen te verkopen. Hij heeft er daarom voor gekozen om zich momenteel nog te richten op de operationele en technologische uitdagingen. Zodra deze zijn overwonnen, is het plan van Olkhovskiy om de producten te verspreiden in landen waar ondervoeding het meest kritiek is.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Belgische start-up claimt perfecte vleesvervangers te maken