Recente technische innovaties bedoelt om stikstofuitstoot terug te dringen in de agrarische sector werken minder goed dan gedacht. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van de Wageningen Universiteit. Het onderzoek, waar dagblad NRC als eerste over berichtte en dat in handen is van de politieke redactie van RTL Nieuws, toont aan dat duizenden agrarische bedrijven ondanks innovaties nog steeds meer stikstof uitstoten dan toegestaan.
Stikstofprobleem in Nederland
De stikstofuitstoot in Nederland moet volgens afspraken in het regeerakkoord in 2030 bijna gehalveerd zijn. Momenteel zijn de stikstof gehaltes in Nederland hoger dan de Europese standaard. Te veel stikstof is schadelijk voor de natuur. Het hoge gehalte aan stikstof in Nederland is te danken aan de agrarische sector. Veehouderijen zijn in Nederland de grootste uitstoters van stikstof.
Technische innovaties worden gezien als een belangrijke oplossing voor het stikstofprobleem. Veel veehouders hebben daarom enorme investeringen gedaan in nieuwe technieken om te voorkomen dat ze hun aantal dieren fors moeten verminderen. Helaas toont recent onderzoek van de Wageningen Universiteit aan dat deze innovaties minder effectief zijn dan voorheen werd gedacht. De resultaten van het onderzoek zijn daarom pijnlijk voor deze boeren, omdat ze nu mogelijk alsnog gedwongen worden hun veestapel te verminderen om aan de stikstofuitstoot-normen te voldoen.
Reactie stikstofminister
Stikstofminister Christianne van der Wal reageert op het onderzoek door te stellen dat innovaties waarmee boeren hun stikstofuitstoot verminderen moeten doen wat ze beloven. “De boer mag geen kat in de zak kopen”, aldus de minister. Ze herkent het beeld dat technische oplossingen vaak meer beloven dan ze kunnen leveren en benadrukt dat alleen innovaties niet alle problemen zullen oplossen. Het ruim 24 miljard euro kostende ‘stikstoffonds’ is ook bedoeld om klimaat- en waterdoelen te halen, en veel stikstofinnovaties dragen daar sowieso niet aan bij.
Resultaten onderzoek
De Wageningse onderzoekers bekeken veertig verschillende innovaties, waaronder speciale stalvloeren voor melkvee die de mest van de koeien scheiden van de urine. De makers claimen dat er daardoor veel minder stikstof vrijkomt, maar in de praktijk blijkt daar weinig van. De onderzoekers vonden geen enkel verschil met gewone stalvloeren. Ook de andere innovaties werken 25 tot 50 procent minder goed dan vooraf geclaimd.
Ondanks dat de onderzoekers nog een slag om de arm houden omdat er mogelijk andere factoren een rol spelen die het positieve effect van de stal weer teniet doen, is het “niet aannemelijk” dat die factoren een grote rol spelen.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Zweden gaat elektrische-snelweg aanleggen om auto’s tijdens het rijden op te laden