Wetenschappers proberen al jarenlang zeegras terug te krijgen in de Waddenzee. Na de bouw van de afsluitdijk verdween de soort door plantenziektes. Enkele jaren terug haalden wetenschappers zaad uit Duitsland, waar het zeegras nog wel groeit in het Waddengebied. Ingezaaide stukken zeegras begonnen onverwachts hard te groeien en zijn nu een groot succes.

Zeegras werd ingezaaid in bodem van de Waddenzee

Het begon bij een actie waarbij het plantenzaad in de bodem van de Waddenzee gespoten werd. Dit leek redelijk succesvol en het ingezaaide zeegras begon te groeien. In het voorjaar van dit jaar bleek er echter ineens 100 hectare aan zeegras te zijn ontstaan. Ondertussen is dat zelfs 170 hectare geworden. Het zeegras heeft zich daarmee ontwikkeld tot het grootste zeegrasveld in de Nederlandse Waddenzee.

Vanwaar het onverwachtse succes?

Waarom het zeegras ineens zo hard begon uit te zaaien en te groeien, is onbekend bij de wetenschappers. Maar heel eerlijk gezegd heeft die vraag nu ook even geen prioriteit – ze willen nu vooral doorpakken.

Laura Govers van de Rijksuniversiteit Groningen sprak met Omrop Fryslân over het project: “Het zeegras kan de biodiversiteit vergroten. Wat we zien is dat er heel veel alikruikjes in zitten. Dat zijn kleine slakjes, die grazen op kleine algen op het zeegrasblad. Er zwemmen ook al vlokreeftjes tussen de bladeren omdat die bladeren water vasthouden op een anders droge Wadplaat. En garnaaltjes; die blijven hangen in de poeltjes waar zeegras staat”.

Plannen voor de toekomst

Het onderzoeksteam is nog niet helemaal tevreden. “Wat we ook graag willen hier, is klein zeegras. Groot zeegras, wat we nu hebben, is eenjarig. Dus dat verdwijnt elke winter ook weer,” aldus Govers. Om alle positieve effecten van het zeegras te behouden, willen ze een meer constante aanwezigheid van de plantensoort.

“Het houdt heel veel slib vast, maar in de winter laat het dat weer los omdat de planten afsterven. Als je veel klein zeegras hebt, kunnen de Wadplaten ook meer slib invangen en zijn ze beter bestand tegen zeespiegelstijging. Dat is een langetermijneffect”. Daarnaast kan zeegras ook dienen als een goede opslag voor CO2, wat weer helpt tegen klimaatverandering.

Wil je meer lezen over plantensoorten die meehelpen in de strijd tegen klimaatverandering? Lees dan hier verder.