Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De inductiemok bespaart ongeveer 0,1 kilowattuur per keer dat je deze gebruikt in plaats van een waterkoker. En dat is behoorlijk vaak, dus dit kan als je thuiswerkt tot tien procent van je CO2-uitstoot door elektriciteit besparen.

We staan er vaak niet bij stil, maar dagelijkse gewoontes kosten vaak veel CO2. Denk bijvoorbeeld aan de kop warme koffie, thee, soep, of chocolade. Voor veel mensen is dat een onmisbaar begin van de dag, of tussendoortje. Maar vaak verhitten we veel meer water dan uiteindelijk in je koffiemok terecht komt. Een klein rekenvoorbeeld: een liter water van 12 graden aan de kook brengen kost 88 * 4,2 kJ = 370 kJ. Ongeveer 0,1 kilowattuur. Dat is met de energieprijzen van nu, 3 cent. Een euro per maand. En dan gaan we uit van een toestel dat 100% efficiënt is.

Waterkoker

De waterkoker is een redelijk goed toestel voor grotere hoeveelheden, maar voor je eentje kook je al snel twee tot drie keer zoveel water als je gebruikt. Het is al niet zo slim om elektriciteit voor verwarming te gebruiken, en als je dan meteen drie keer zoveel water kookt als je eigenlijk nodig hebt, wordt het helemaal een CO2-bron. Zeker omdat in veel gevallen het water helemaal geen honderd graden hoeft te worden. Wel is de waterkoker, relatief gezien, efficient. 80% van de energie komt in het water terecht.

Gasfornuis: fluitketel of pannetje water

Weliswaar kook je op gas, wat weer een conversiestap uitspaart, maar ook een gasfornuis is erg inefficiënt. Veel energie gaat verloren door de open vlam. Een (klein) voordeel is dat de open vlam leidt tot meer warmte in huis, maar daarvoor in ruil krijg je dan wel schadelijke gassen.

Inductiemok, het ei van Columbus

Een inductiemok werkt anders. Net als de bekende inductiepannen werkt de inductiemok via inductie. Dat wil zeggen, dat een wisselend magnetisch veld, een elektrische stroom in een spoel in de mok opwekt. Deze spoel wordt daardoor warm, waardoor ook de vloeistof in de mok warm wordt. Slim en veilig.

Vergeleken met de eerder genoemde alternatieven heeft de inductiemok twee grote voordelen. De hoeveelheid is precies groot genoeg voor de gebruiker, jou dus, en de temperatuur is ook precies goed, iets boven de vijftig graden. Genoeg om een prettig warme drinktemperatuur op te leveren. Vaak laat je een hete kop kokende vloeistof afkoelen. Dus het is natuurlijk veel slimmer, om er voor te zorgen dat het water nooit heter wordt dan drinktemperatuur. En ook op die temperatuur blijft. Elke graad boven drinktemperatuur is een graad te veel, technisch gesproken.

Een rekenvoorbeeld: het verhitten van 400 ml oploskoffie van 12 graden tot 55 graden in een inductiemok kost 0,4 * 4,2 * (55-12) = 72,2 kJ. Omgerekend is dat vijf keer zo weinig als een liter water koken in een waterkoker. Daarbij rekenen we het extra comfort van koffie die altijd op de juiste temperatuur is, nog niet eens mee.

Wat is de beste inductiemok?

We hebben een aantal inductiemokken bekeken. Hierbij hebben we gelet op de prijs, recensies van gebruikers en de energie-efficiëntie.

WebFusion inductiemok

Webfusion Warmhoudmok inductiemok

Een inductiemok waar gebruikers erg positief over zijn is de Webfusion Warmhoudmok (€40). Aantrekkelijk aan dit model is dat hiermee niet alleen koffie op is te warmen, maar dat op het Qi plaatje ook draadloze toestellen, zoals veel smartphones, op kunnen worden geladen. Twee vliegen in één klap dus.

Wees er wel snel bij, dit model loopt hard. De Webfusion Warmhoudmok vind je hier.

De Defiance inductiemok is een goedkoper alternatief met technisch ongeveer dezelfde eigenchappen.

Defiance inductiemok

Ongeveer hetzelfde ontwerp, maar dan veel goedkoper (€22) is de Defiance inductiemok.

Ook deze inductiemok is tegelijkertijd een Qi oplader waarop je je smartphone en oortjes op kan laden. Dit is dus een goed alternatief voor de eerstgenoemde mok. Ook hiermee heb je dus tegelijkertijd een Qi-oplader en een opwarm.warmhoudplaatje. Vanzelfsprekend werkt dit ook hier alleen met inductiemokken, zoals de inductiemok die meegeleverd is.Er zijn nog geen reviews.

De Jakcom inductiemok heeft een leuke vormgeving, maar de leverkwaliteit is slecht. Ook moet je er nog een 20 watt Qi-oplader bij kopen als je die niet al hebt.

Jakcom inductiemok

Een mijns inziens wat leuker ontwerp, maar wel erg duur voor een inductiemok zonder Qi-plaatje is de Jakcom inductiemok. Er is maar één referentie van een klant, die niet blij is met het ontbreken van een Qi-plaatje en kapotte hulpstukken. Kopen dus op eigen risico, en check je Qi-oplader. Deze moet 20 watt of meer zijn.

Conclusie

De beste keus is, gezien de klantrecensies, vermoedelijk onze nummer 1, de Webfusion inductiemok. Voor de 40 euro krijg je een Qi-oplader en een mok. Voor de helft van het geld krijg je de Defiance inductiemok (€22). Ook deze is inclusief oplader en mok.  Hier zijn nog geen klantrecensies van binnen. De leukste vormgeving, helaas gekoppeld aan een derderangs leverkwaliteit, heeft de Jakcom Wireless Heating Cup (€30).

Wil je nog meer energie besparen met koken? Lees ons artikel over de hooikist.