Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Om Nederland te voorzien van onze Internetbehoefte, zijn er datacenters nodig. Een datacenter is een fysieke plaats om de gegevens op te slaan uit onze computernetwerken. Hoe meer we Zoomen, Googlen en op YouTube zitten, hoe meer data deze datacenters moeten opslaan. Dat kost heel wat – vaak grijze – energie. Deze Nederlandse startup, Incooling, wil datacenters duurzaam maken. 

Incooling

Incooling is gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven. De ideale locatie, niet ver verwijderd van chipgiganten ASML en NXP. Het doel van Incooling is om datacenters duurzaam te maken én de stroomrekening van datacenters omlaag te krijgen. “Wij geloven dat datacenters de nieuwe grens vormen in de strijd tegen klimaatverandering. Onze oplossingen zijn ontworpen om duurzaam en gebruiksvriendelijk te zijn. Ze worden aangepast aan de specifieke behoeften van onze stakeholders.”  Incooling pakt het probleem aan door de chips in servers slimmer te koelen.

Steeds meer data

In de afgelopen twee jaar hebben we meer data gecreëerd dan in de hele geschiedenis van de mensheid. De behoefte aan steeds meer en steeds grotere datacenters neemt toe. Als we naar de huidige trends kijken, lijkt het erop dat datacenters binnenkort 20 procent van alle beschikbare elektriciteit verbruiken. Dit heeft een enorme CO2-impact, die ongeveer gelijk staat aan die van de luchtvaart- en scheepvaartindustrie samen. Gezien de huidige strijd tegen klimaatverandering en de drang naar meer duurzame energieoplossingen, richt Incooling zich op het verhogen van de energie-efficiëntie via meer duurzame koelingspraktijken in datacenters. De koelingprocessen nemen namelijk maar liefst 40 procent van de hele energierekening in beslag. Als datacenters beter kunnen koelen, dan zou dat een enorme impact hebben.

Datacenters duurzaam

Maar hoe? “Onze oplossing is een HPC-server op maat. Daarnaast leveren we ook een gepatenteerd koelontwerp en -beheer. In plaats van enorme ventilatoren om te koelen, wordt het koelprocess terug naar de schaal van individuele processoren.  De CPU’s worden voorzien van koelvloeistof, die verdampt als ze warm worden. Dat voorkomt niet alleen oververhitting, het schroeft ook de prestaties van chips op.” aldus de startup.

Datacenters kunnen daarmee een hoop energie besparen, terwijl ze tegelijkertijd de snelheid van hun chips opvoeren. Incooling wordt ondersteund door ASML en Philips via het HightechXL Deep Tech Venture building-programma.

Meer lezen over duurzaamheid en technologie? Lees dan Deze warmteopslag is gemaakt van zand