In de komende maanden gaat bioscoop Het Ketelhuis, gelegen in het Westerpark in Amsterdam, zes films tonen over duurzaamheid. Ze hopen daarmee bezoekers te informeren over het milieu en te inspireren tot duurzamer gedrag. Maar daar hangt wel een bijzonder prijskaartje aan. Bioscoopbezoekers die meer willen leren over milieuvriendelijke oplossingen mogen hun filmkaartje namelijk betalen met een stuk zwerfafval.
Films for a sustainable mindset
Hoe kunnen we duurzamer leven, en welke inspiratie kunnen we daarvoor uit film halen? Dat is de vraag die Peter Siegel zichzelf stelde. Deze docent levensbeschouwing creëerde zes films die kijkers confronteren met de bittere waarheid van vervuiling. Maar ook inspireren door met oplossingen te komen. Zo laten de films bijvoorbeeld voorbeelden zien en van mensen die duurzamer zijn gaan leven of hun hele leven al wijden aan ecologie, natuur en/of duurzaamheid.
Entree? Een stuk zwerfafval
De films worden mede mogelijk gemaakt door het Amsterdamse Stadsdeel West. Een door bewoners gekozen stadsdeelcommissie, die bestaat uit volksvertegenwoordigers uit de buurt. Dankzij de financiering kan de film ‘gratis’ worden vertoond in het Ketelhuis. Het enige wat je ervoor moet doen is een stukje zwerfafval inleveren bij de kassa. Zo draagt de filmreeks ook nog eens mee aan het schoonhouden van de straten. Bovendien zorgt het voor meer bewustwording. Siegel licht toe: “Je moet vuilnis oppakken van de straat, meenemen en inleveren. Zo zie je beter wat er allemaal op de weg ligt én maak je de wereld ook een klein stukje beter“.
Het programma
De eerste film draaide op 4 oktober en het programma zal lopen tot 7 maart 2022. Elke maand wordt een van de films getoond. De meeste zijn in het Nederlands, maar er zit ook een engelstalige film tussen. Siegel zelf laat aan het Parool weten dat zijn persoonlijke favoriet My Biggest Little Farm is, te zien op 10 januari. Deze documentaire volgt een man en een vrouw die naar het platteland verhuizen omdat hun hond niet tegen de drukte van de stad kan. Het stel probeert alles op de boerderij zo duurzaam mogelijk te doen. De film laat zien hoe zo’n omschakeling eruit ziet.
Wil je meer lezen over duurzame initiatieven? Lees dan hier verder.