Alles wat je eet en consumeert heeft een bepaalde klimaatimpact. Of het nou gaat om een hamburger, banaan of een kopje thee: al deze producten gaan helaas gepaard met klimaatimpact, zoals bijvoorbeeld CO2 uitstoot. Daarnaast is voor het produceren van ons voedsel vaak veel water en land nodig of kunnen er zelfs andere vervuilende gassen in de lucht terecht komen, zoals methaan en lachgas. Met FoodFootprint kan je per voedingsmiddel in een handomdraai zien wat de klimaatimpact is van een product. Daardoor kan je duurzamere dieet keuzes maken. Lees hier hoe dat zit.
Klimaatimpact van voeding
Een nieuw rapport van de VN benadrukt de klimaatimpact van het voedsel dat we consumeren. Volgens het rapport, dat is samengesteld door een internationaal team van wetenschappers, is de voedselproductie verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dit omvat niet alleen de uitstoot van kooldioxide door landbouw en veeteelt, maar ook de uitstoot van andere broeikasgassen zoals methaan en lachgas. Het rapport benadrukt dat de overstap naar een meer plantaardig dieet een belangrijke stap kan zijn om de klimaatimpact van onze voedselkeuzes te verminderen.
Duurzamere keuzes met FoodFootprint
Om mensen te stimuleren tot het maken van meer duurzame voedingskeuzes, is FoodFootprint gelanceerd. Een stichting die als doel heeft mensen te informeren over de gigantische impact van het voedselsysteem op het milieu en het klimaat. Op de website Op FoodFootprint.nl vind je alle informatie over de klimaatimpact van Nederlandse voedingsmiddelen en gerechten. Want de impact van voedsel is hoog, maar je kan natuurlijk niet stoppen met eten. Dit laat ons met een lastige keuze: welke producten zijn nou écht duurzaam en welke kun je beter laten staan? Maar ook: wat is precies de impact van jouw favoriete gerechten die je vaak eet? En waar vind je eerlijke, wetenschappelijke informatie hierover?
Kipfilet vs Tofu: klimaatimpact onder de loep
Hieronder schetsen wij een kort voorbeeld, waarin we een stukje kipfilet vergelijken met de bekende vleesvervanger tofu. In de afbeeldingen hieronder lees je precies wat de uitstoot en klimaatafdruk is van deze twee voedingsmiddelen. Voor beide producten is uitgegaan van 100 gram. Voor 100 gram kipfilet wordt 1087 gram CO2eq uitgestoten, bij tofu is dat ruim de helft (433,5 gram CO2eq) minder. Ook als het aankomt op water is er een aanzienlijk verschil. Voor kipfilet 14,7 liter en bij tofu 5,2 liter. Als laatste het land gebruik, waar ook aanzienlijk op bespaart kan worden. Dat is namelijk 9,75 m2 voor een stukje kipfilet van 100 gram en bij een stukje tofu enkel 0.22 m2. Op deze wijze vergelijk je dus eenvoudig de klimaatimpact van voedingsmiddelen en kan je aan de hand van deze informatie een bewuste keuze maken.
Bewuster consumeren
Door mensen over deze zaken te te informeren en de klimaatimpact van verschillende voedingsmiddelen en gerechten in kaart te brengen helpt FoodFootprint hierbij. Zo kunnen we weloverwogen beslissingen maken over wat we eten en hoe we daarmee onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. Dit kan leiden tot een grotere vraag naar duurzame voedselproductie en een verschuiving naar een meer plantaardig dieet. Als meer mensen de waarde van duurzame voedingskeuzes begrijpen, kunnen we samen werken aan een meer duurzame toekomst voor onze planeet.
Gebruik de Foodprintzoeker voor een goed inzicht in jouw voedingsimpact. Daarnaast lees je op de website allerlei handige tips om de klimaatimpact van jouw dieet te verminderen.
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan De waarheid achter de milieu impact van de warmtepomp