Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een drogisterij in Tsjechië heeft nu een SOAP Refill Station waar men lege schoonmaakflessen kan bijvullen. Denk bijvoorbeeld aan (af)wasmiddel, allesreiniger en wasverzachter. Hierdoor gaat een plastic schoonmaakverpakking opeens een stuk langer mee. Wij zijn fan!

Plastic schoonmaakflessen bijvullen

Het gebruik van plastic is helaas nog steeds een lastige kwestie. Het produceren hiervan kost niet alleen een hoop energie, ook eindigt het materiaal vaak als afval in verschillende (natuur-)gebieden over de hele wereld. SOAP Refill Station wilde iets doen tegen dit probleem en zette een stap in een nieuwe milieuvriendelijke richting. Het bedrijf is detailhandelaar in huishoudelijke en lichaamsverzorgingsproducten die afval voor eenmalig gebruik wil verminderen door klanten de verpakkingen mee naar de winkel laten nemen en deze keer op keer opnieuw te laten vullen.

“Beauty is Saving the Nature Together”

De Tsjechische drogisterij in kwestie is Rossman, een keten van Duitse apotheken. Zij zijn een partnerschap aangegaan met Henkel: een Duits chemie- en consumptiegoederenbedrijf, en SOAP Refill Station. Hun streven was om het probleem met wegwerp plastic verpakkingen aan te pakken. Op het bord boven de refill-machine staat dan ook “Beauty is Saving the Nature Together’’.

Als je je bedenkt dat er jaarlijks wereldwijd zo’n 311 miljoen ton aan plastic wordt geproduceerd, zouden we dit getal gemakkelijk kunnen halveren door allemaal slechts één keer een plastic verpakking te hergebruiken.

Zo’n stap naar plasticvrije (huishoudelijke) producten wordt steeds vanzelfsprekender bij zowel bedrijven als consumenten. “Voor ons is het gewoon logisch”, legt de vertegenwoordiger van SOAP Refill Station uit. “Het wordt nu voor iedereen duidelijk dat plastic niet zomaar weggaat. We worden ons allemaal steeds meer bewust van de impact van onze verspilling. Maar wat kunnen we doen om te helpen? Reduce, reuse, and refill.”

SOAP Refill Station

In een interview met BoredPanda vertelde het bedrijf, dat trouwens ook een fysieke winkel in de Verenigde Staten heeft, dat sommige mensen nog wel sceptisch zijn over de refill-automaten. Het vooroordeel hierover is vaak dat het aanbod te beperkt is. Om te laten zien dat dit niet het geval is, biedt SOAP Refill Station een uitgebreid assortiment aan merken aan. “Navulwinkels moeten op de hoogte blijven van de behoeften van de consument,” legt het bedrijf uit. “Afhankelijk van het klimaat en de locatie, zou elke winkel een iets andere voorraad moeten hebben.”

Op de vraag over welke hervulbare producten mensen het meest verrast zijn, zei SOAP Refill Station het volgende: “De meeste mensen lijken vooral enthousiast te zijn als ze zien dat we ook producten voor huisdieren en een uitgebreide reeks hypoallergene producten aanbieden”. SOAP Refill Station legde ook uit dat mensen het idee geweldig vinden: “Al met al is het een nieuw concept, dus de meesten mensen lijken enthousiast te zijn en het geheel te omarmen.”

Wil je meer lezen over plasticvrije oplossingen? Lees dan hier verder.