Vanaf 2023 zou je je rundvlees, stukje kip of nepvleesburger zomaar kunnen vervangen door een stukje kweekvlees uit het laboratorium van Mosa Meat. Onlangs haalde het bedrijf een investering van maar liefst 55 miljoen euro op. Hiermee verwachten ze de ontwikkelingen van het kweekvlees de komende jaren te versnellen.
De prijs van één kweekvlees hamburger was 250.000 euro
Het Limburgse voedseltechnologiebedrijf Mosa Meat zet zich al sinds 2016 in voor een toekomst mét vlees, maar zónder de problemen die daar onlosmakelijk aan verbonden zijn: dierenleed, klimaatimpact en CO2-uitstoot.
Mark Post, medeoprichter van Mosa Meat, had al eerder een wereldprimeur. Samen met vleesexpert Peter Verstrate, presenteerde hij zeven jaar geleden de allereerste hamburger van kweekvlees. De textuur en smaak waren vergelijkbaar met het origineel, beaamde de eerste proevers tijdens de presentatie in Londen. En de kosten? Zo’n 250.000 euro, gefinancierd door Google-medeoprichter Sergey Brin.
Opschaling van kweekvleesproductie
Sindsdien is de wereld van kweekvlees in een stroomversnelling geraakt. Het laboratoriumonderzoek van Mark Post transformeerde naar een heus bedrijf: Mosa Meat. Met de €55 miljoen die het bedrijf onlangs werd toegereikt door het Luxemburg’s Blue Horizon Ventures, kunnen de ontwikkelingen pas echt versnellen.
Zo zullen ze de productie van het kweekvlees opschalen, kan er meer geïnvesteerd worden in onderzoek en ontwikkelingen, en bouwen ze aan hun eerste proefunit in Maastricht. Ook de prijzen zullen hierdoor drastisch zakken, zodat ze met vlees op prijs kunnen gaan concurreren.
Binnen vijf tot tien jaar op grote schaal verkrijgbaar
Naar verwachting duurt het nog vijf tot tien jaar voor de producten op grote schaal in de winkels verkrijgbaar zijn. Mosa Meat streeft er echter naar om tegen 2023 de eerste producten naar de consumentenmarkt te brengen. Volgens Mosa Meat heeft kweekvlees veel voordelen. Zo verwachten ze 45% minder energie te gebruiken, 96% minder water en 99% minder grond.
Dat de consumptie van vlees slecht voor het milieu is, maakt het niet meteen minder gewild. Of iedereen staat te popelen om een stukje van het gekweekte vlees te proeven, is nog de vraag. Mosa Meat hoopt mensen te doen inzien dat het mogelijk is om vlees te eten, zonder de schadelijke klimaatgevolgen.
Wil je meer lezen over alternatieven voor levensmiddelen die in laboratoria gekweekt worden? Lees dan Bill Gates investeert in palmolie ontwikkeld in een laboratorium.
Beeld: David Parry/PA en Mosa Meat