Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

IKEA wil in 2030 klimaatpositief zijn. Dat betekent dat de winkelketen zich moet inzetten om de broeikasgassen flink op de schop te nemen in de aankomende 7 jaar. Een behoorlijke uitdaging waar IKEA voor staat. In de afgelopen jaren heeft IKEA al een aantal elektrische vrachtwagens geïntroduceerd voor het brengen van vracht naar de filialen en in enkele gevallen ook voor thuisbezorging. Nu doen ze er een schepje bovenop met elektrische fietsen voor de last-mile bezorging. In samenwerking met de Nederlandse start-up SunRider introduceren ze thuislevering met een e-bike: op zonne-energie natuurlijk!

De eerste pilot

Het idee voor een meer duurzame vervoersoplossing voor thuisbezorging werd getest rondom het IKEA filiaal in het Nederlandse Delft. Daar werden de eerste proefritjes met de SunRider Cargo Bike afgelopen maanden ingezet. De SunRider is eigenlijk niets meer dan een bakfiets op zonne-energie. Online bestelde IKEA producten werden in Delft geleverd via deze nieuwe bakfiets. En dat bleek een success! Na een evaluatie van de pilot heeft de wereldwijde IKEA franchisegever nu besloten om op te schalen en alle IKEA winkeliers over de hele wereld de mogelijkheid te geven om de e-Bike’s op zonne-energie toe te voegen aan de thuisbezorgd mogelijkheden.

De SunRider zorgt voor 98% minder CO2

Volgens een persbericht van IKEA kan de SunRider zeker 90 procent van het IKEA productassortiment kwijt en stoot de e-bike 98 procent minder CO2 uit dan moderne dieselbusjes. “Voor IKEA is het belangrijk om nieuwe manieren te onderzoeken om het serviceaanbod voor de klanten te verbeteren, zowel vanuit een duurzamer, betaalbaarder als toegankelijker perspectief. De bakfiets op zonne-energie doet dat allemaal,” zegt Helene Davidsson, Sustainability Manager, Inter IKEA Systems B.V.

Voortaan duurzame IKEA levering

De SunRider bakfiets heeft een 1,6 kWh lithium-ion batterij die wordt opgeladen met behulp van de geïntegreerde 545Wp zon-PV panelen. Met een volle accu heeft de fiets een bereik van ongeveer 100 km. Afhankelijk van de route en de gebruikscyclus. Perfect om rondom de IKEA filialen te bezorgen dus. Dankzij de 545Wp zonnepanelen aan boord van de fiets kan de accu op mooie zonnige dagen volledig worden opgeladen via de zonnepanelen, wat nog eens 100 km extra oplevert. Daarnaast heeft de e-bike een laadruimte waarin tot 150 kg kan worden vervoerd. SunRider is een Nederlandse startup. Zo garandeert IKEA tegenwoordig CO2-vrije levering aan huis!

Wil je meer lezen over duurzame initiatieven van bedrijven? Nieuwe dopjes op plasticflesjes voor duurzaamheid