Het IJslandse walvisbedrijf Hvalur hf. heeft besloten om de walvisjacht van dit jaar over te slaan. Het is het tweede jaar op rij dat geschrapt wordt door het bedrijf. Het tweede actieve walvisbedrijf in IJsland, genaamd IP-Utgerd, heeft zelfs aangegeven voor altijd te stoppen met het jagen op walvissen.
Dat betekent dat er dit jaar in ieder geval niet meer gejaagd wordt. Dierenrechtenorganisaties vinden het nieuws positief, maar zijn sceptisch over de toekomst. IJsland is één van de landen die regelmatig tegen de regels van de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) ingaat. De andere landen zijn Noorwegen en Japan. Deze drie landen hebben vaker aangegeven te stoppen met de walvisjacht, om de activiteit vervolgens na een aantal jaar weer op te pakken.
Jagen tegen de regels in
Sinds 1986 geldt er een zogenoemd moratorium op de walvisjacht, opgesteld door de IWC. Hierop gold wel de uitzondering dat Japan enkele honderden walvissen mocht vangen “voor wetenschappelijk onderzoek”. Ook mochten inheemse volkeren in bijvoorbeeld Alaska en Groenland hun traditiegebonden walvisjacht voortzetten. In eerste instantie leken alle landen zich hieraan te houden, maar in 1993 besloten IJsland en Noorwegen dat de walvispopulaties zich voldoende hersteld hadden. De Scandinavische landen herstartten de walvisjacht en gebruikten hun eigen quota. Ook Japan ging tegen de IWC in en bleef commercieel op walvissen jagen. Afgelopen jaar stapte Japan officieel uit de IWC.
De walvisjacht is niet meer lucratief
De twee IJslandse bedrijven achter de walvisjacht hebben aangegeven dat zowel de competitieve markt als het coronavirus problematisch waren. Vorig jaar werd de jacht ook al afgelast door de economische omstandigheden in Japan. Omdat het land zelf veel commercieel op walvissen jaagt, werd het voor IJsland moeilijker om het walvisvlees te exporteren. Binnen IJsland zelf wordt het consumeren van walvisvlees steeds minder populair, waardoor ze het vlees bijna nergens meer kwijt kunnen. Ook moesten de boten steeds verder de zee op, omdat meer gebieden beschermd verklaard werden. Daarbovenop komen de complicaties van de coronamaatregelen. In de walvisindustrie is het haast onmogelijk om goed afstand te bewaren.
En toen was er nog maar één
Als gevolg heeft IP-Utgerd aangegeven vanaf nu nooit meer een walvis te doden. Van de twee IJslandse bedrijven, lijkt er nu dus maar één over te blijven. IP-Utgerd is het op een na grootste bedrijf dat op walvissen jaagt in IJsland, Hvalur de grootste. Hvalur heeft alleen aangegeven dit jaar over te slaan. Of het bedrijf volgend jaar de activiteiten herstart, is onbekend.
Wil je meer lezen over hoe het met de walvissen gaan? Klik dan hier om een artikel te lezen over belangrijk walvisonderzoek.