Gautam Shah nam afscheid van zijn carrière als ICT-adviseur om mensen te motiveren om wilde dieren te redden. Met behulp van technologische ontwikkelingen zoals mobiele apps verbindt hij mens en natuur. Recent werd de app Wildeverse uitgebracht: een soort Pokémon GO, maar dan met wilde apen.
Hoe een ICT-adviseur zijn echte passie ging volgen
Gautam Shah werkte al 20 jaar als adviseur in de ICT toen hij besloot om een andere weg in te slaan. Hij hield zijn hele leven al van wilde dieren en natuur, maar wist nooit hoe hij zijn persoonlijke passie met zijn professionele leven kon combineren. De ICT’er zag regelmatig interessante wetenschappelijke artikelen voorbij komen over dier- en natuurbescherming die weinig bekendheid kregen onder niet-wetenschappers. “De verhalen die door de data verteld worden zijn geweldig; ze zijn fascinerend”, vindt Shah. “Dat zijn absoluut verhalen die interessant zijn voor een publiek”.
Hij maakte het zijn doel om deze informatie onder ogen van de mens te brengen op een interactieve manier. Zo begon Shah met het bouwen van videogames en apps die gebruikers aansporen om de natuur te beschermen.
Internet of Elephants werd een feit
Shah zette in 2016 het bedrijf Internet of Elephants op. In de Verenigde Staten en Kenia werken technologen, natuurbeschermers, leraren, spelontwerpers en strategen samen om een sterkere connectie tussen mens en dier te bewerkstelligen. In plaats van ingewikkelde, technologische trucjes te gebruiken, focust Internet of Elephants zich op het vertellen van wetenschappelijk accurate verhalen op een intrigerende manier. Welke technologie daarvoor geschikt is, verschilt per project.
Wildeverse: de app die je mee de jungle in neemt
Afgelopen april hebben ze hun app Wildeverse mogen onthullen: een ‘augmented reality game’ die je verbindt met apen. Het concept lijkt op het bekende Pokémon GO en verandert je eigen achtertuin in een jungle. Spelers kunnen de apen ‘opsporen’ door bijvoorbeeld uitwerpselen en fruit te vinden.
De spelontwerpers hebben het doel om het publiek in contact te brengen met wilde dieren, zodat ze zich meer verbonden voelen. Die verbinding leidt hopelijk tot een motivatie om de dieren (actief) te beschermen.
Wil je meer lezen over apps die zich bezighouden met natuurbehoud en duurzaamheid? Lees dan hier verder over de app die aangeeft of er microplastics in je product zitten.