Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Maar wat houdt ‘’hydroponie ’’ of ‘’hydroponics’’ in? Als je het woord intikt op Google kom je tot de volgende betekenis: Hydroponie, het kweken van, planten op water waar ook nog eens noodzakelijke voedingsstoffen aan zijn toegevoegd. Een woord hiervoor is dus hydroponics. (Kweek) systeem begint steeds populairder te worden. Met name omdat deze zowel op groot-als kleine schaal kan worden toegepast. Dankzij directe sturingsmogelijkheden zijn er hoge voedings opbrengsten haalbaar. Dit artikel maakt jou wegwijs over hydroponie: Welke planten en waar je deze kan kopen indien je zelf, thuis, wilt beginnen aan deze hobby. 

Terug in de tijd van hydroponie

Wie dacht dat zo’n hydroponics systeem nu pas is uitgevonden, heeft het mis. Het woord hydroponics is namelijk afkomstig van de Griekse woorden hydro (water) en ponos (werken) en betekent dus letterlijk ‘’water werkt’’. Deze systemen stammen uit de Oudheid. Een bekend hydroponics systeem is bijvoorbeeld de drijvende tuinen van de Azteken in Mexico en de hang tuinen van Babylon. Het resultaat hiervan, door de constante waterafvloeiing, was dat mensen het hele jaar door voedsel konden kweken. 

Hydroponic farming, de methode van de toekomst?

Om jou hierover je mening te laten opmaken, zetten we de voor-en nadelen, van deze hydroponie methode, hieronder voor je op een rijtje. Om te beginnen met voordelen:

  1. Je hebt geen grond nodig en daardoor is hydroponic farming een ideale optie indien er beperkte toegang is tot grond. Het wordt dan ook wel gezien als de landbouwmethode van de toekomst. 
  2. Je kan optimaal gebruik maken van de locatie omdat de, hydroponie, planten van elke behoefte worden voorzien en je dit ook op een gestructureerde manier kan onderhouden. Hydroponic farming kan dus ook worden uitgevoerd als je in een klein appartement woont, zoals op je balkon. Straks volgt er meer info over hydroponie, welke planten je kan kopen.
  3. Je hebt ook nog eens volledige controle over het klimaat, dus over de temperatuur, intensiteit van het licht en vochtigheidsgraad. Geen zorgen meer over het seizoen waarbij een snellere groei van de planten ook nog eens gegarandeerd is. 
  4. Het bespaart water omdat deze manier van hydroponie, planten op water, ervoor zorgt dat water kan worden hergebruikt. 
  5. Het gebruik van voedingsstoffen de deze, hydroponie, planten nodig hebben wordt geoptimaliseerd. Deze stoffen worden dan ook bewaard in tanks dus het verlies hiervan is niet mogelijk. Ook kun je de pH-waarde handmatig aanpassen. 
  6. Onkruid wieden en plagen en kwalen zijn natuurlijk gekoppeld met grond, maar zorgen maken hierom is niet meer nodig dankzij dit systeem wegens het kweken op water. Een ander bijkomend voordeel is dat je hiermee tijd wint.

De nadelen van hydroponie

Ook is het belangrijk om de nadelen te weten om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken of hydroponie iets voor jou is. Dus:

  1. Desondanks je je niet bezig hoeft te houden met onkruid, plagen en kwalen,  is het wel goed om te weten dat je het water regelmatig moet vervangen. Ook dien je te controleren of de planten het nog goed doen. 
  2. Kennis over de technieken en apparatuur is belangrijk gezien je wel moet weten hoe je jouw, hydroponie, planten op water zo goed mogelijk kan verzorgen. 
  3. Elektriciteit en water zijn erg belangrijk in hydroponic farming, zorg dat je hiervan voldoende hebt. Denk hierbij ook aan de juiste veiligheids-en voorzorgsmaatregelen indien bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Zo zorg je ervoor dat de plantengroei niet wordt beïnvloed. 
  4. De apparatuur dat in hand gaat met deze hydroponie methode is wel aanzienlijk duurder ten opzichte van conventionele landbouwmethodes. Je hebt om te beginnen containers, hoogwaardige verlichting, een precieze timer en kwaliteitsvoeding nodig. Na het opzetten, kan je terugkerende kosten verwachten als die van de voedingsstoffen en natuurlijk elektriciteit. 

Dé (Ikea) hydroponics diy sets voor jou

Ben jij geënthousiasmeerd om aan deze innovatieve hobby te beginnen? Dan was de Ikea ‘’Hydroponics, diy’ set zeker iets voor jou, echter wordt deze niet meer verkocht. Dat hadden wij natuurlijk al voor je opgezocht en bij het intikken van het product, aldus ‘’Ikea hydroponic diy’’ werden we voorzien van kweekkassen maar niet op waterbasis. Gelukkig hebben we een aantal alternatieven voor jou. Op de website van Growland vind je allerlei hydrocultuur systemen en handige gadgets. 

Waar kan ik hydroponie planten kopen?

Een goede vraag indien je zelf een setje wilt samen stellen. Gelukkig is er veel keuze rondom de plant trend: hydroponie. Welke planten, op water,  je dan het beste kan kopen zijn onder andere: Codiaeum, Anthurium, Begonia, Hemionitis Arifolia, Spathiphyllum, Clusia, Avocado plant (vanuit pit), Syngonium, Calathea, Monstera, Philodendron, Pilea en Epipremnum. Heb je een van deze mooie planten op water gekocht? Lees hier over de 5 stappen en benodigdheden om te kunnen beginnen.  

Verder benieuwd hoe je jouw huis meer kan verduurzamen? Say no more. We hebben genoeg tips voor jou in petto. Zo kun je lezen over duurzaam schoonmaken, duurzame verlichting en zelfs vloeren als je voor de hele make-over gaat ;).