Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een groep huurders in Den Bosch is druk bezig met de ontwikkeling van hun eigen duurzame wijk. De wijk in ontwikkeling gaat Boschgaard heten. Het initiatief voor deze wijk is volledig afkomstig van de huurders zelf, die niet alleen bepalen hoe het pand eruit zal zien, maar ook belangrijke beslissingen nemen en actief betrokken zijn bij de bouwwerkzaamheden. Jochem Kromhout (35), een toekomstige bewoner van Boschgaard, deelt met platform Vanafhier hoe ze dit gaan aanpakken.

De Boschgaard

Jarenlang stond voormalig buurtcentrum in Den Bosch leeg. Er waren plannen om het pand volledig te slopen. Tot dat een groep vrienden besloot het pand te kraken, die buurtbewoners startten er een buurtakker. In de daaropvolgende elf jaar werd het buurtcentrum omgevormd tot een woon-, werk- en ontmoetingsplek die door en voor de buurt werd gerund. Helaas was het gebouw in 2016 op zijn einde gekomen en ontving de vriendengroep een uitzettingsbevel van de eigenaar, woningcorporatie Zayaz.

Maar de buurtbewoners hielden voet bij stuk en zetten zich in voor het behoud van de plek, ze verzamelden ruim 1000 handtekeningen. De vriendengroep ging nog een stap verder en deed een voorstel aan Zayaz om het pand te kopen en er permanente woonruimte van te maken. Tot hun verbazing stelde Zayaz voor om samen met de toekomstige bewoners het bouwplan te realiseren en het collectieve woonproject ‘Boschgaard’ te creëren, laat Jochem Kromhout weten aan Vanafhier.

Een duurzame wijk

Toen begonnen de buurtbewoners in 2021 aan de ontwikkeling van hun eigen duurzame wijk. De Boschgaard wordt een plek met 19 sociale huurwoningen en een nieuw buurtcentrum. De toekomstige bewoners zijn eigenlijk de ‘opdrachtgevers’ van de bouwplannen geworden en zijn dus ook verantwoordelijk voor alle stappen in het project. Jochem, een van de toekomstige bewoners, legt uit: “We hebben gezamenlijk een wooncoöperatie opgericht, waarbij iedereen gelijke zeggenschap heeft over het project. We bepalen hoe het gebouw eruit komt te zien, hebben een aannemer en architect ingeschakeld, voeren onderhandelingen en nemen belangrijke beslissingen. Na onze intrek zullen wij het pand beheren.”

Het moet een duurzaam pand worden en met een minimale ecologische impact. En daar hebben de toekomstige buurtbewoners veel voor over. Zo klussen ze zelf mee en stoppen ze er veel tijd en energie in. Het streven is om 90 procent van onze bouwmaterialen hergebruikt te laten zijn. Daarvoor werken ze samen met een architect van Superuse Studio’s. Dit architectencollectief zet zich in om alleen hergebruikte materialen te gebruiken en aan de hand van wat er beschikbaar is een ontwerp te maken. “Verder oogsten we materialen bij sloop- en renovatieprojecten, zoals kozijnen, deuren en balken.” Ook beschadigde materialen worden overgenomen en gebruikt door de buurtbewoners uit Den Bosch.

“‘Momenteel zitten we op 84% aan tweedehands bouwmaterialen, onze architect houdt de score bij. De grootste winst zit erin dat we de betonnen fundering van het oude buurthuis grotendeels hebben laten liggen en dus geen nieuw beton hoefden te storten.”

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Plantd: Ultrasterke bouwpanelen van gras