Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De kledingindustrie moet drastisch verduurzamen. Gelukkig zien we op dit gebied de laatste jaren steeds meer positieve ontwikkelingen. Zoals bijvoorbeeld het Nederlandse MUD Jeans, van wie je een spijkerbroek kunt huren. Onder het motto ‘minder productie, minder fashion’, creëerden zij een circulair jeans-netwerk van 100% gerecyclede jeans, die je kunt kopen of huren.

Dat de kledingindustrie vervuilend is, dat wist je misschien al, maar wist je dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is? Sterker nog, globaal gezien is de kledingindustrie verantwoordelijk voor zo’n 20% van de wereldwijde watervervuiling en 10% van de totale menselijke CO2-uitstoot.

De vervuilende spijkerbroek

MUD Jeans heeft als missie om de vervuilende mode-industrie te veranderen. Ze beginnen bij het meest populaire kledingstuk: de jeans. Niet alleen omdat dit kledingitem nog altijd razend populair is, maar ook omdat het een van de meest vervuilende kledingstukken is. Zo wordt er voor de productie van één paar jeans ongeveer 7.000 liter water gebruikt.

Woman in jeans is sitting on the white table in the office with green plants.

Met de 2 miljard jeans die jaarlijks worden verkocht, is de impact van dit kledingstuk op het klimaat dus enorm. Dit gaat MUD Jeans verduurzamen. Hoe? Met een circulair netwerk van gerecyclede jeans.

Je spijkerbroek niet kopen, maar huren

Zo kwam het merk met het Lease-A-Jeans concept. Het concept werkt als volgt: je huurt een spijkerbroek bij MUD Jeans voor een maandelijks bedrag. Voor dit lidmaatschap betaal je voor 12 maanden €9,95 per maand voor één spijkerbroek. Daarna zijn de jeans van jou. Je kunt er dan voor kiezen om de broek te houden of te ruilen voor een nieuw exemplaar. Kies je voor de laatste optie? Dan gebruik je het gratis retourlabel om je oude broek terug te sturen en begint MUD Jeans met het maken van een nieuwe jeans – van je oude jeans.

Bouquet of white flower in the pocket of a jeans on green background. Minimalis. Denim concept. Flat lay. Copy space. Creative layout for spring festive theme.

Zo blijven de materialen in een gesloten kringloop en word je onderdeel van een circulaire beweging. Bovendien worden de jeans gemaakt van biologisch katoen en worden de jeansmakers goed betaald. De spijkerbroeken van MUD Jeans zijn dus 100% ethisch verantwoord.

Sustainable Retailer of the Year

Gelukkig blijft dit harde werk van MUD Jeans niet onopgemerkt. Zo is het merk pas geleden nog verkozen tot Sustainable Retailer of the Year 2020-2021. Na een overtuigende videopitch koos de ABN AMRO vakjury samen met het publiek voor MUD Jeans.

Henk Hofstede, Sectorbankier Retail ABN AMRO en jurylid legt uit: “MUD Jeans zet zich als B Corp al jaren in om mooie en duurzame producten te maken en is intrinsiek gemotiveerd om de jeansketen van binnenuit te verduurzamen. Een voorbeeld voor andere retailers en wat mij betreft een terechte winnaar.”

Spijkerbroek huren: iedereen circulair?

Als het aan MUD Jeans ligt zijn ze er nog lang niet. Zij zien het liefst dat de hele kledingindustrie circulair wordt. Toch schuilt daar een uitdaging, zo valt te lezen op MUD Jeans’ website: “Om de circulaire economie aantrekkelijk te maken in de mode, zou gerecycled katoen goedkoper moeten zijn dan nieuw geproduceerd katoen. Dit is helaas niet het geval, of althans, nóg niet. Maar, wij gaan de uitdaging aan. Wij nemen het voortouw en zullen de wereld laten zien dat wij een volledig circulair denim merk kunnen creëren.”

Wil je meer tips voor een circulair leven? Lees dan hier verder.