Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Luxe én duurzaamheid: de perfecte combinatie van 2020. Dit kan je vinden in Hotel Jakarta Amsterdam. Door duurzame materialen te gebruiken en energiebesparende maatregelen te nemen, is Hotel Jakarta Amsterdam een van de eerste energieneutrale hotels in Nederland.

Wat het hotel zo duurzaam maakt

Alle materialen waar dit groene hotel uit bestaat zijn recyclebaar of worden hergebruikt. De constructie bestaat voornamelijk uit natuurlijk hout en heeft een FSC– of PEFC-keurmerk. Dit houdt in dat het hout wordt geoogst uit bossen waar verantwoord wordt omgegaan met de leefomgeving van de planten, dieren en lokale bevolking.

Op het dak en aan de voorkant van het gebouw bevinden zich PV-panelen waar zonne-energie mee wordt opgevangen, wat vervolgens wordt omgezet in elektriciteit. Daarnaast bestaat het dak wat het hart van het hotel overkoepelt grotendeels uit glas. Dit dient als zonwering voor de subtropische binnentuin en vangt tegelijkertijd zonne-energie op. Het duurzame feest stopt daar niet: zelfs het personeel draagt duurzame kleding.

Zuurstof snuiven kan nu gewoon in de binnentuin

In de binnentuin zijn planten en bomen van over de hele wereld aanwezig. Verschillende soorten bloemen, klimop, bananenbomen en zelfs palmbomen van dertig meter hoog groeien volop in hotel Jakarta Amsterdam. Dit allemaal in samenwerking met Hortus Botanicus, een buitenmuseum ook gevestigd in Amsterdam.

Naast het feit dat het mooi is om naar te kijken (vind hier foto’s van het hotel), heeft het ook nog eens een nuttige werking. De binnentuin dient namelijk als een temperatuurregelaar van het gehele hotel. In de zomer en de winter zorgt het voor zowel de verkoeling als verwarming van alle ruimtes. Een vrij belangrijke vraag: hoe komen de planten aan hun voeding? Het hotel bezit een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen. Vervolgens besproeien ze de subtropische planten hiermee. Allemaal zeer milieuvriendelijk dus.

Wil je meer lezen over duurzame gebouwen? Lees dan hier verder.