Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tiny houses, ofwel: minihuisjes. Ze schieten als paddestoelen uit de grond. Soms als vakantieadresjes, maar ook steeds vaker als permanente woningen. Daarnaast zetten steeds meer gemeenten tiny houses in tegen het woontekort. Een goed én duurzaam alternatief. Zijn tiny houses het wonen van de toekomst?

Wat is een tiny house?


Een tiny house is een stand-alone woning met een vloeroppervlak van zo’n maximaal 50 vierkante meter. Heel simpel, is een tiny house een nieuwe woonvorm van kleine, maar volwaardige woningen die gemakkelijk gebouwd en verplaatst kunnen worden. Maar dat is niet alles, want tiny houses reiken verder dan alleen ‘klein wonen’. Er zit namelijk een duidelijke onderliggende filosofie achter. Een tiny house onderscheid zich van andere kleine woonvormen door te focussen op een zo’n klein mogelijke ecologische voetafdruk. Dat maakt een tiny house een van de meest duurzame manieren om te wonen.

Hoe duurzaam is een tiny house?


Allereerst, zorgt een tiny house voor duurzamer gebruik van gas, water en licht. Omdat je kleiner woont, verbruik je ook minder stroom. Bovendien maken de meeste tiny houses gebruik van hernieuwbare bronnen. De meeste tiny houses hebben zonnepanelen op het dak en zullen regenwater opvangen om de woning te voorzien van stroom en water. Ook de bouw van een tiny house kent een lage voetafdruk. Van het bouwafval van een normale woning, kunnen zo’n 2,5 tiny houses gebouwd worden. Uiteraard wordt er voor de bouw van een tiny house gebruik gemaakt van circulaire materialen. Omdat een tiny house verplaatsbaar is, kunnen ze oneindig vaak van locatie wisselen. Mocht er een nieuw bouwproject komen op de locatie van een tiny house park, dan hoeven de woningen niet worden afgebroken. 

Ook persoonlijk een lagere voetafdruk


Ook bewoners van een tiny house zullen een lagere voetafdruk hebben. Een tiny house vraagt om een minimalistische leefstijl. Omdat je minder spullen kwijt kan, zal je minder spullen in bezit hebben en bewuste aankopen doen. Door met zo min mogelijk spullen te leven, verklein je automatisch je ecologische voetafdruk. Andere persoonlijke voordelen van het leven in een tiny house is dat je bespaart op kosten, niet alleen op je energierekening maar ook in aanschaf of huur zijn de woning relatief goedkoop. Daarnaast bevinden tiny house parken zich vaak in een natuurlijke of bosrijke omgeving, waardoor je dichter bij de natuur komt.  

Tegen woningtekort 

Naast het milieuvriendelijke aspect van de kleine woningen, lossen ze ook een maatschappelijk probleem op. Nederland kent nou eenmaal een hoog woningtekort. Veel gemeente vinden het antwoord in tiny houses als (tijdelijke) oplossing tegen de woningnood. Tiny houses zorgen voor een betaalbaar, degelijk onderkomen en zijn daarmee erg aantrekkelijk voor starters. De groep die het op dit moment het vaakst naast het net vist op de woningmarkt. De meest kant-en-klare tiny houses worden verkocht tussen de 20.000 en 80.000 euro. Meestal gaat het dan om een hypotheek die binnen 7 jaar volledig afbetaald kan worden. 

Wil je meer lezen over duurzame innovatie? Lees dan hier verder.