Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een duurzame boerderij is zeer voordelig. Het levert geld op voor de boer zelf en is goed voor milieu en klimaat. Boerderijen kunnen op allerlei manieren duurzaam gemaakt worden. Hoewel je kan denken aan het beïnvloeden van ecosystemen om de boerderij heen en het soort eten dat de dieren krijgen, kan het ook gaan om de energievoorziening. 

Schuren

De schuren op boerderijen zijn geschikt voor meerdere dingen, maar ook zeer geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Ze hebben vaak een groot oppervlak, waardoor er heel veel zonnepanelen voor bedrijf van de boer en de omgeving geplaatst kunnen worden. De panelen zullen niet alleen energie geven voor de boer zelf, maar ook voor het stroomnet. 

De hoeveelheid stroom die een boerderij dak op kan wekken met panelen erop is namelijk veel groter dan wat de boer zelf kan verbruiken. De stroom die hij aan het net levert kan hij geld op verdienen en zo kan hij zelfs winst maken en dat terwijl er ook nog eens subsidie aan te vragen is voor boeren om zonnepanelen te nemen.

duurzame boerderij

Wind

Naast zon is er ook nog wind. Steeds vaker zie je in weilanden tussen de koeien een windturbine staan. Boerenland leent zich hier erg goed voor. Er is veel ruimte, waardoor er weinig inwoners zullen zijn die klagen over het geluid, omdat er een aanzienlijke afstand zit tussen de turbine en het dichtstbijzijnde huis. 

Verder is wind net als de zon een geheel duurzame bron van stroom, waarbij er geen uitstoot is van gassen die het broeikaseffect kunnen versterken.

Boeren kunnen met hun boerderij een bijdrage leveren aan het welzijn van milieu en klimaat en kunnen hier subsidie voor krijgen. Naast deze subsidie kunnen ze ook nog winst maken over de opgewekte stroom. Het is dus een erg goede situatie voor boeren.

Wil je meer weten over duurzaamheid en over wat jij kan doen om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat? Bekijk dan onze homepagina voor meer duurzame initiatieven en tips en tricks voor thuis!