Het Franse energiebedrijf ENGIE slaat handen ineen met Google Cloud voor een bijzondere samenwerking. Samen zullen de bedrijven proberen het aandeel windenergie op de energiemarkt op korte termijn te optimaliseren door de ontwikkeling van een artificial intelligence tool. Kan ENGIE door deze samenwerking in de toekomst meer windenergie opwekken?
Windenergie in de energietransitie
De energietransitie staat nog net aan de vooravond. In het Klimaatakkoord, dat Nederland in 2015 ondertekende, is afgesproken om ernaar te streven dat in 2030 het aandeel hernieuwbare elektriciteit in de totale elektriciteitsproductie 70 procent is. Vorig jaar, in 2021, lag het aandeel hernieuwbare energie nog maar op 12 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Windenergie was goed voor 3,4 procent. Toch is windenergie op dit moment de goedkoopste én schoonste manier om de CO2-uitstoot te verlagen en duurzaam energie op te wekken. En in zo’n winderig land als Nederland, hoe kan het dan dat er maar zo weinig windenergie wordt opgewekt? Dat ligt net iets genuanceerder dan men denkt.
(Wind)energie gaat nog vaak ‘verloren’
Om antwoord te vinden op deze vraag, slaan Google en ENGIE handen ineen. Samen zullen zij werken aan een artificial intelligence pilot die gaat voorspellen hoeveel windenergie er moet worden opgewekt, op welke energiemarkt het moet worden verkocht en tegen welke prijs. Het is namelijk erg onrustig op de energiemarkt. Er zijn veel verschillende aanbieders en afnemers. Niet alleen consumenten, maar ook de industrie doet een groot beroep op onze energiebronnen. Tegelijkertijd wordt er wel veel duurzame energie opgewekt, uit bijvoorbeeld zonne- of windenergie. Maar door overbelasting op het net, komt deze niet altijd terecht op de juiste plekken. Deze energie gaat dan ook vaak verloren, omdat het eerst moet worden omgezet, door het eigen gebruik van de energiesector of tijdens distributie van de energie, aldus EBN die een jaarlijks verslag uitbrengt over de energievoorzieningen in Nederland.
De AI oplossing van Google en ENGIE
Het hoofddoel van de AI-pilot is om de complexiteit van de energiemarkt voor elektriciteit en de onvoorspelbare aard van de windproductie in kaart te brengen. Om dit probleem aan te pakken, moeten enorme hoeveelheden data uit verschillende bronnen worden verzameld, opgeslagen en geanalyseerd. Een perfecte casus voor Google Cloud dus; de cloudcomputing, machine learning en data analytics divisie van Google (Alphabet).
De nieuwe AI-oplossing maakt gebruik van data op de energiemarkt middels een geavanceerd algoritme die de daaropvolgende beslissingen ondersteunt. Zo kan de AI bijvoorbeeld beslissen waar de energie terecht moet komen en voor welke prijs de energie op dat moment kan worden verkocht. Een soort vraag en aanbod spel dus. Zodra het project is voltooid, kan de impact verstrekkend zijn. Wereldwijd zijn er honderden gigawatts aan windparken in bedrijf, die allemaal baat kunnen hebben bij verbeterde voorspellingen met behulp van AI. Transacties tussen energiebedrijven en windenergie producenten worden makkelijker en onderling beter gereguleerd, waardoor de energietransitie kan versnellen.
Meer lezen over duurzame energie? Lees dan Schotland produceert twee keer de hoeveelheid windenergie dan nodig