Thee is één van de meest gedronken dranken ter wereld. Ook in Nederland zijn we er dol op: gemiddeld consumeren Nederlanders 2 koppen thee per dag. Maar wat is de klimaatimpact van je kopje thee? Theeblaadjes worden geproduceerd in gebieden met een tropisch of subtropisch klimaat en de productie en het transport daarvan heeft impact op het milieu. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag of thee duurzaam is én geven we tips over hoe je op een verantwoorde manier kunt genieten van een heerlijk kopje thee.
Waar komt je thee vandaan?
Tegenwoordig wordt thee in bijna elk land verbouwd. Zelfs hier in Nederland (en België) zijn er sinds enkele jaren theeplantages te vinden. Toch liggen de grootste en meest bekende theeplantages in China, Japan, Taiwan, India, Sri Lanka, Nepal en Vietnam. Thee wordt daar met de hand geplukt. Daarmee is het verbouwen van thee doorgaans een arbeidsintensief proces. Helaas vindt dit vaak plaats onder slechte werkomstandigheden en brengt het risico’s met zich mee voor de gezondheid van de arbeiders, omdat zij in contact komen met gevaarlijke bestrijdingsmiddelen. Om 100 theezakjes te produceren, hebben we bijna 1 kilo verse theeblaadjes nodig. Daarnaast is er zo’n 120 liter water nodig om 1 liter thee te kunnen produceren. Toch is thee na kraanwater één van de meest klimaatvriendelijke dorstlessers. Althans, als je een aantal van de volgende tips opvolgt.
Duurzame thee
Als je op zoek bent naar een duurzamer kopje thee, kun je kijken naar of de thee is gemaakt van biologisch geteelde theeplanten en of er sprake is van een keurmerk. Sommige keurmerken leggen de nadruk op eerlijke handel en andere keurmerken richten zich meer op milieu, eerlijke handel of leefbare lonen voor de arbeiders die de thee plukken. In de afbeelding hieronder zie je verschillende keurmerken waar je op kunt letten. Maar je kunt meer informatie vinden over elk keurmerk in de Keurmerkenwijzer.
Een aantal tips
Verder maakt voor het klimaat niet veel uit of je thee zet met losse theeblaadjes of een theezakje, zoolt vaak wordt gedacht. Belangrijker is het voorkomen dat je te veel water kookt of thee weggooit. Als je losse thee gebruikt, kun je beter minder blaadjes gebruiken. Voor wie theezakjes prefereert, is het raadzaam om te letten op het verpakkingsmateriaal. Sommige theezakjes zijn bijvoorbeeld vierdubbel verpakt (theezakje, envelopje, theedoos, cellofaan om theedoos) om smaakverlies te voorkomen. Na gebruik kun je je theezeefjes het beste met koud water schoonmaken in plaats van onder warm stromend water, dit bespaart energie. En zo zet je een duurzaam kopje thee!
Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan SUNT Food opent eerste bananenfabriek ter wereld