Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Eten koeien zeewier? Op een Ben & Jerry’s zuivelboerderij wel. Afgelopen maand kondigde de populaire ijsmaker aan dat ze hun vee op een speciaal dieet zetten om de uitstoot van methaan te verminderen. Het project heet Mootopia en hoopt de broeikasgassen vanuit de zuivelproductie te verminderen en het klimaat te beschermen. Lees hier hoe!

Ben & Jerry’s: meer dan ijs

Het Amerikaanse Ben & Jerry’s is al sinds 1978 actief in de zuivelindustrie. Het bedrijf staat vooral bekend om de grote bakken met ambachtelijk ijs in allerlei verschillende smaken. Toch is dit bedrijf meer dan alleen een ijsproducent.  Het bedrijf zet zich voortdurend in voor sociale kwesties. Zo heeft Ben & Jerry’s een lange geschiedenis in het steunen van de LGBTQ+ rechten en gelijkheid, het bedrijf zet zich in voor vluchtelingen over de hele wereld, spreekt zich uit tegen onrechtvaardigheid én werkt aan ambitieuze klimaat doelstellingen. Deze kernwaarden zijn voor het bedrijf zo belangrijk, dat het bedrijf in 2021 zelfs aankondigde het land Israël te boycotten nadat de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem door Israël werden bezet. 

“Wij vinden dat het bedrijfsleven een unieke kans heeft om meer positieve impact te maken. We kunnen onze kennis en kunde gebruiken om bewegingen die strijden voor klimaatrechtvaardigheid en sociale gelijkheid, te ondersteunen en zo structurele sociale verandering te brengen.” aldus Ben & Jerry’s.

Ben & Jerry’s en klimaat

Zo is ook klimaat een belangrijk onderwerp voor het ijsimperium. Het bedrijf stelt dat – zeker zij – nu niet meer weg kunnen kijken voor de klimaatcrisis. Als zuivelbedrijf, heb je daar nou eenmaal een behoorlijk aandeel in. Daarom wordt de klimaatimpact van Ben & Jerry’s producten van de koe tot het hoorntje gemeten. Het bedrijf stelde naar aanleiding van het Klimaatakkoord in 2015 zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen om de negatieve impact te beperken. De fabriek in Hellendoorn loopt inmiddels volledig op groene stroom en de ‘Chunkinator’ zet restijs om in biogas. De uitstoot die het bedrijf niet kan voorkomen, wordt gecompenseerd door herbossing. Het bedrijf heft een interne CO2 belasting en werkt nauw samen met NGOs om de duurzaamheid en het klimaat wereldwijd te verbeteren. 

Mootopia: broeikasgassen uit zuivelproductie aangepakt

Om die ambitieuze klimaatdoelen te halen, lanceerde het merk afgelopen maand een bijzonder project genaamd Mootopia. Volgens Ben & Jerry’s zelf is dit een potentieel baanbrekend initiatief dat tot doel heeft de uitstoot van broeikasgassen tegen het einde van 2024 te halveren op 15 melkveebedrijven. Aangezien de zuivelproductie verantwoordelijk is voor meer dan 50% van Ben & Jerry’s uitstoot van broeikasgassen, kan deze aanpak significante impact hebben. Hoe het precies zit?

Met dit project wil Ben & Jerry’s vooral de uitstoot van methaan aan gaan pakken. Methaan versnelt klimaatverandering en wordt geproduceerd door koeien en onder andere hun ontlasting. Om die reden introduceert Ben & Jerry’s een (volgend het bedrijf door hun eigen koeien getest en goedgekeurd) innovatief plan met voeradditieven die de vorming van methaan verminderen wanneer koeien hun voedsel verteren. Een onderdeel van dat nieuwe dieet is bijvoorbeeld een zeewiersupplement. Studies tonen namelijk aan dat het toevoegen van slechts 3 ons zeewier aan het dieet van een koe de methaanuitstoot met 82% kan verminderen.  Ook zullen er voortaan mestvergisters en -scheiders worden ingezet die zowel hernieuwbare elektriciteit als strooisel voor dieren produceren door methaan om te zetten. 

Nieuwe technologie

Een reeks nieuwe technologieën maakt Project Mootopia mogelijk. Deze worden nu voor het eerst op grote schaal getest. Er zijn op dit moment 15 deelnemende boerderijen verdeeld over de VS en Nederland. Daar zal Ben & Jerry’s de proeven voortdurend monitoren en bestuderen. Waarna de bevindingen openbaar gemaakt zullen worden. Dit doet Ben & Jerry’s zodat de hele zuivelindustrie hiervan kan profiteren.

Meer lezen over verduurzaming in de voedselindustrie? Lees dan Restaurant Loetje vega friendly? Wel met deze vegetarische biefstuk uit de 3D printer