Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Je kan geen gebakken lucht verkopen. Of toch wel? Deze startup uit de VS probeert het tegendeel te bewijzen. Gebaseerd op onderzoek van NASA uit de jaren ‘70 om astronauten in de ruimte te voeden, bedachten zij een nieuwe wijze om vleesalternatieven te produceren. Met een nieuwe technologie wordt lucht door Air Protein omgezet in eiwitten, en dat vormt misschien wel het meest duurzame vleesalternatief op aarde.

Afgekeken van NASA

Tijdens verschillende ruimtevaartprogramma’s in de jaren ’70 onderzochten NASA-wetenschappers een manier om astronauten op lange ruimtereizen te voorzien van voeding. Zij ontdekte toen dat ze elementen in de lucht die de astronauten in ademden konden omzetten in eiwitten. Hoewel het idee werkte, werkt het proces opgeborgen en vergeten. De Amerikaanse Dr. Lisa Dyson en Dr. John Reed herontdekte dit process, perfectioneerde het én lanceerde Air Protein. Een vleesvervangerbedrijf, met produceten die niet gebaseerd zijn op dierlijke producten, soja of groente, maar op CO2.

Air Protein: van luchtdeeltjes naar proteïne  

Het proces heeft veel weg van de manier waarop kaas, yoghurt en wijn worden gemaakt. Juist: fermentatie. Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of het uiterlijk verandert. Bij Air Protein gebeurt dat ook, maar dan met deeltjes uit de lucht die we inademen. De elementen dienen als building blocks en worden samen geklopt tot ze proteïne produceren. Dat eiwit wordt vervolgens geoogst, gezuiverd en gedroogd tot het een soort van meel vormt. De rest van het proces doet denken aan hoe we van meel pasta maken, er worden volgens Air Protein culinaire technieken toegepast om texturen en smaken te creëren. Bijvoorbeeld de textuur en smaak van kip, rundvlees, varkensvlees of verschillende soorten vissen.

Air Protein vleesvervanger

CO2 in overvloed

De concentratie van CO2 in de atmosfeer van de aarde is op dit moment het hoogste in 3,6 miljoen jaar. Zo blijkt uit cijfers van de National Oceanic and Atmospheric Administration. CO2 hebben we dus in overvloed. De landbouw – en vooral de productie en het onderhoud van vee of veevoeding – is verantwoordelijk voor meer dan 24 procent van de broeikasgasemissies wereldwijd. Air Protein slaat daarom twee vliegen in één klap. Niet alleen halen zij CO2 uit de lucht om op circulaire wijze in te zetten, hun plan kan er ook voor zorgen dat de druk op landbouw wordt verlaagd middels hun nieuwe, innovatieve vleesalternatief. Is dit de toekomst van vlees eten?

Beelden met dank aan Air Protein.

Wil je meer lezen over duurzame voeding en technologie? Lees dan De voormalige Vegetarische Slager wil nu koeien overbodig maken in zuivelindustrie