Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De veganistische slagerij opende in Londen op 1 november op World Vegan Day en was diezelfde dag meteen uitverkocht. Binnen 10 minuten nadat de slagerij opende, kregen ze maar liefst 100 bestellingen binnen. Ook buiten de winkel stonden rijen met mensen te wachten. Rudy’s Vegan Butcher verkoopt plantaardige vleesvervangers zoals gerookte ham, bacon, salami, spareribs en kreeft.

Rudy’s Vegan Butcher: net echt

De Vegan Butcher ziet er net uit als een traditionele slagerij met witte tegelwanden, vitrines en zwart-witte illustraties van koeien en varkens. Het grote verschil is alleen dat de worstjes hier niet van dieren worden gemaakt, maar van planten.

Bij de Vegan Butcher komt er dus geen dier aan te pas, maar is alles juist volledig plantaardig. Denk bijvoorbeeld aan plantaardige pastrami, seitan kip, ‘soysage’ burgers, de typische Engelse ‘black pudding’ en zelfs een vegan kalkoen voor tijdens de feestdagen. De producten zijn gemaakt van soja- en tarwe-eiwit die de structuur van vlees heel goed kunnen nabootsen. “It’s all designed to emulate meat. It tastes like meat, it’s got meat-like texture,” aldus doorgewinterde vegan chefkok en medeoprichter Matthew J. Foster.

Plantaardig is populair

De vleesloze slagerij biedt ook kant-en-klare maaltijden aan zoals chili non-carne en vegan ‘lobstah’ salad. Ook maken ze zelf verschillende sauzen, waaronder een vegan kaassaus. Ook deze waren de eerste dag direct uitverkocht.

Het plantaardige aanbod in de UK wordt steeds groter en populairder. De verkoop van plantaardig voedsel in het Verenigd Koninkrijk groeide tussen 2014 en 2019 met 40 procent tot ongeveer $1,05 miljard per jaar volgens Business Insider. Dit getal zal naar verwachting oplopen tot meer dan $1,41 miljard in 2024.

Wereldwijd komt de interesse in plantaardige producten en alternatieve eiwitopties overeen met die van het Verenigd Koninkrijk, meldde Fox News. Deze beweging wordt gestimuleerd door vleestekorten bij supermarkten, doordat vleesfabrieken moesten sluiten tijdens de pandemie.

Een plantaardige toekomst

“Veel consumenten zijn van mening dat plantaardig voedsel een gezondere optie is, en dit idee is de belangrijkste motor achter de vermindering van de vleesconsumptie in de afgelopen jaren”, zegt Kate Vlietstra, food and drink analyst, tegen Business Insider.

Naast het gezondheidsaspect is een veganistisch dieet ook een stuk duurzamer ten opzichte van een dieet waarin dierlijke producten worden genuttigd. Een vegan dieet is een van de meest effectieve manieren waarop mensen hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.

De wereldwijde vleesproductie, vooral rundvlees en lamsvlees, stoot een grote hoeveelheid CO2 uit en put natuurlijke hulpbronnen uit, iets wat vleesloze alternatieven grotendeels kunnen vermijden, meldde de New York Times. Hiernaast bespaar je een hoop dierenlevens met het volgen van een vegan lifestyle. “We’re destroying the planet for our taste buds,” waarschuwde Foster.

Gelukkig komen er dus steeds meer plantaardige opties op de markt en wordt dit steeds toegankelijker. Heb jij al eens geprobeerd om een week lang vegan te eten?

Wil je meer lezen over veganistisch eten? Lees dan hier verder.

Alle beelden met dank aan Rudy’s Vegan Butcher.