Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De avocado is erg voedzaam, maar helaas scoort deze vrucht laag op duurzaamheid.  Een groot probleem is dat de avocado veel water nodig heeft. Toch stijgt de avocado al jaren in populariteit. Zolang deze opmars niet stopt, moet er in ieder geval gezocht worden naar manieren om dit proces te verduurzamen. Het Mexicaanse bedrijf Biofase is de pionier op het gebied van de export van kunststoffen afkomstig van avocadopitten. Dit bedrijf is opgericht door Scott Munguía, een student chemische technologie. Na jaren van onderzoek naar bioplastics, slaagde Munguía er in om een ​​polymeer van avocadopitten te isoleren. 

Zonde om weg te gooien

Volgens het Inter-Amerikaanse Instituut voor Samenwerking in de Landbouw (IICA), maakt Biofase duurzame producten met middelen die geen ander nut hebben, zoals avocadopitten. Dit lijkt een erg specifieke categorie, maar in Mexico hebben ze duizenden avocadopitten. Mexico is wereldwijd de belangrijkste producent  van avocado’s en produceert jaarlijks meer dan een miljoen ton avocado. Van die miljoen ton avocado wordt alleen in Mexico maandelijks al 25 duizend ton aan avocadozaden weggegooid. Hartstikke zonde natuurlijk!

De producten van Biofase bestaan ​​voor 60% uit biopolymeren gemaakt van avocadozaden en voor 40% uit synthetische organische verbindingen. Biofase maakt biologisch afbreekbare producten die aan het einde van hun levensduur weer in de natuur terugkomen. Daarnaast maken ze composteerbare producten die in een composter kunnen worden weggegooid, zodat ze worden afgebroken. Een belangrijk voordeel van deze producten is de lage CO2-voetafdruk die veel lager is dan die van andere kunststoffen en bioplastics (de avocadoboom absobeert CO2 uit de atmosfeer om zijn weefsels te vormen terwijl hij groeit).

Biofase

In 2014 werd Biofase door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) erkend als de “innovatie van het jaar” in Mexico. Het jaar daarop won Biofase de prijs van “beste ecologische bedrijf” in Mexico. Het jaar daarop opende het bedrijf zijn eerste fabriek die alleen bioplastics produceert. En in 2016 opende Biofase, om diversiteit te produceren, zijn tweede fabriek om biologisch afbreekbaar bestek en rietjes te produceren. Tegenwoordig vervaardigt Biofase jaarlijks tussen de 300 en 400 ton aan producten. Hopelijk breken er snel meer technologieën zoals deze door, zodat we restafval in de industrie zoveel mogelijk gebruiken. De avocado is en blijft een niet duurzame vrucht, maar dit is een stap in de goede richting.