Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Loop een rondje door je plaatselijke supermarkt en je zult snel ontdekken dat voedingsmiddelen van over de hele wereld worden geïmporteerd. Maar waarom zou je voedsel van ver weg halen, als het ook dichtbij kan? Geïmporteerd voedsel is minder vers, en door het lange transport wordt er meer CO2 uitgestoten. Boot, vliegtuig, vrachtwagen: veel voedsel legt een lange reis af voordat het in onze supermarkt terecht komt. Het Lokaal, een winkel én restaurant in Amersfoort, laat zien dat lekker eten ook kan met enkel lokaal geproduceerde voeding.

Lokaal geproduceerd voedsel

Voedsel produceren heeft een enorme impact op het klimaat en de natuur om je heen. Als je een duurzamere leefstijl nastreeft, is letten op je voeding een belangrijk aspect waarbij je veel winst kan behalen. Het gaat dan niet alleen om wat je eet, (bijvoorbeeld minder zuivel en vlees), maar ook waar je voedsel vandaan komt. Vooraal lokaal geproduceerd voedsel biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van duurzaamheid, in vergelijking met geïmporteerd voeding. Ten eerste minimaliseert lokaal voedseltransport de ecologische voetafdruk aanzienlijk. Minder lange afstanden betekenen minder uitstoot van broeikasgassen door transport, wat bijdraagt aan het verminderen van koolstofemissies en het beperken van klimaatverandering. Bovendien stimuleert de productie van voedsel in de eigen gemeenschap de lokale economieën en werkgelegenheid, wat bijdraagt aan een de lokale economie.

Het Lokaal in Amersfoort

Ben je benieuwd naar wat voor lekkere gerechten je kan maken met enkel lokaal geproduceerd voedsel? Breng dan eens een bezoekje aan Het Lokaal in Amersfoort. Bij dit bijzondere restaurant staan streekproducten namelijk centraal. Het Lokaal bestaat zowel uit een winkel als een restaurant waar je welkom bent voor ontbijt, lunch en diner. De winkel is helemaal gevuld met streekproducten. Er wordt dan ook (bijna) alleen maar lokale inkoop gedaan, met een straal van 50 kilometer als richtlijn. Bij ieder product wordt er aandacht besteed aan de herkomst, smaak en duurzaamheid van producten.

Dit betekent dat seizoensgebondenheid een rol speelt, wat resulteert in het ontbreken van spruitjes in de zomer en aardbeien in de winter. Het aanbod wordt voortdurend uitgebreid en gevarieerder dankzij de creativiteit van boeren en producenten. Opmerkelijke lokale producten zijn onder andere kiwi’s uit Bunnik en kweeperen uit de tuin van Astrid in de Amersfoortse wijk Zielhorst, die jaarlijks worden verkocht. Alles is kersvers en bij voorkeur biologisch.

Eten bij het restaurant

Het restaurant verwerkt enkel producten uit eigen winkel, en werkt middels een no-waste methode. Dat betekent bijvoorbeeld dat het brood van gisteren wordt gebruikt voor de tosti’s, bij het diner altijd ‘jus de légumes’ van ‘groene’ snijresten wordt geserveerd, en alle (hartige) taarten, smoothies, sales en soepen enkel van overgebleven groente of fruit uit de winkel worden gemaakt. Is er tóch voedsel dat weggegooid moet worden? Dan gaat een groot deel daarvan naar De Clique, voor hergebruik!

Op de ontbijt- en lunch menukaart vind je verschillende opties, met voor ieder wat wils: vegan, vegetarisch maar ook vlees en vis. Het diner is volledig plantaardig en de gerechten wisselen wekelijks. Dus geen vaste menukaart, maar gerechten die wekelijks, soms zelfs dagelijks wisselen, afhankelijk van het seizoensaanbod. Het menu is namelijk volledig gebaseerd op de beschikbaarheid van ingrediënten uit de regio. Gasten hebben de mogelijkheid om het aantal gangen te kiezen, waarbij zij worden verrast met heerlijke lokale gerechten. Dieetwensen en allergieën worden uiteraard wel in overweging genomen. In principe is het menu helemaal plantaardig, maar voor de gasten die vlees of vis verkiezen, is er tegen een meerprijs de mogelijkheid om deze optie te kiezen bij het hoofdgerecht.

Foto: Het Lokaal

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Kinderen verzamelen elektronisch afval tijdens de e-Waste Race