Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Amsterdamse kantorencomplexen op de Zuidas hebben doorgaans ’s nachts alle lichten aan staan. De nieuwe stichting Green Business Club Zuidas wil hier verandering inbrengen door bedrijven te motiveren hun lichten te doven, om zo energie te besparen. De campagne werd binnen no-time een groot succes.

1 miljard kw aan elektriciteit minder

Kennisinstituut TNO rekende onlangs uit dat er jaarlijks 1 miljard kilowattuur aan elektriciteit in Nederland kan worden bespaard als de lichten van kantoren en andere grote panden ’s nachts worden gedoofd. Dat is evenveel als het jaarlijkse verbruik van 350.000 huishoudens. In een energie- en klimaatcrisis als deze, roept dat veel weerstand op. Wat is het nut om ’s nachts licht te laten branden op een plek waar niemand is? Bovendien doen vele huishoudens hun best om te besparen op het energieverbruik in huis. Zij vinden het dan ook krom dat bedrijven dit niet doen. Om die reden begon stichting Green Business Club Zuidas een grote campagne waarin zij kantoorpanden op de Amsterdamse Zuidas opriepen de lichten voortaan in de avonden te doven.

7 op de 10 kantoren houden het licht aan

Op dit moment blijft bij zeven op de tien bedrijven ’s nachts het licht nog branden. Dat blijkt uit cijfers van de Natuur- en Milieu Federaties (NMF’s). Zij voerde onderzoek uit bij 1588 bedrijfspanden door het hele land. Initiatiefnemer van stichting Green Business Club Zuidas, Nina van den Berg, vindt het doven van het licht bij kantoren laaghangend fruit om energie te besparen. “Het voorkomen van verspilling is stap één.”

Zuidas doe(t) het licht uit’

De campagne ‘Zuidas doe(t) het licht uit’ bleek al direct een groot succes. Volgens Trouw hebben sinds juni 21 bedrijven zich bij het initiatief aangesloten.Waaronder grote kantoren zoals die van ABN Amro, Vesteda en het World Trade Center. Inmiddels zijn er ook plannen voor vergelijkbare campagnes om het licht te doven in Eindhoven, Utrecht en Den Haag, laat Trouw weten. Als onderdeel van de campagne werd er een video gemaakt door stichting Green Business Club, deze kun je hierboven bekijken. Hieronder zie je welke bedrijven er tot nu toe zijn aangesloten bij het Zuidas doe(t) het licht uit’ initiatief.

Wil je meer lezen over duurzame initiatieven? Lees dan Kerstboom in Boedapest wordt aangedreven door fietsen