Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het koraal voor de kust van Florida wordt momenteel zwaar getroffen door massale verbleking. Hoewel koraalverbleking in de zomer niet ongebruikelijk is voor de kust van deze Amerikaanse staat, is het dit jaar opvallend vroeg en in ongekende omvang. Koraalexperts hebben aan CNN laten weten dat de piek van verbleking normaal gesproken plaatsvindt tegen het einde van augustus of in september. Dat dit nu al plaatsvindt, is dan ook zorgwekkend.

De functie van koraal

Koraalriffen spelen een cruciale rol in het ecosysteem van de oceanen. Ze vormen een thuis voor een diverse groep van zeedieren en bieden bescherming aan de kustlijnen tegen stormen en erosie. Helaas hebben de koraalriffen rond de Florida Keys het zwaar te verduren door de extreme hittegolf die het zuiden van de Verenigde Staten teistert. Koraalverbleking treedt namelijk op wanneer de temperatuur van het zeewater stijgt. Het koraal raakt dan zijn kleurrijke algen kwijt, die een symbiotische relatie hebben met het koraal en voedingsstoffen leveren aan de koraalorganismen. Dit is zorgwekkend, want bij langdurige blootstelling aan te hoge temperaturen sterft het koraal af.

Extreem hoge temperaturen

Ook deze week werden er weer recordtemperaturen gemeten in het zeewater rond de Amerikaanse eilandengroep Florida Keys, vlak onder de kust van Miami. Normaal gesproken liggen de watertemperaturen in deze tijd van het jaar tussen de 23 en 31 graden Celsius. Nu werden er ongekende temperaturen van 38,44 graden gemeten op anderhalve meter diepte. Zelfs in de boeien van de Baai van Florida werden er temperaturen vastgelegd van 32 tot 38 graden Celsius. Deze extreme hitte in het zuiden van de Verenigde Staten zorgt ervoor dat er weinig wind staat en er geen regen valt. Dit heeft niet alleen invloed op het land, maar ook op de temperatuur van het zeewater. Volgens meteorologen wordt doorgaans de hoogste watertemperatuur in het gebied gemeten in augustus, wat betekent dat de watertemperatuur nog verder kan stijgen.

100 procent afgestorven

Deze hoge watertemperaturen vormen een bedreiging allerlei verschillende soorten voor het kwetsbare ecosystemen. Maar in het specifiek worden de koraalriffen nu getroffen. Onderzoek toont aan dat door de aanhoudende hitte zijn de koraalriffen in de afgelopen weken al uitzonderlijk veel verbleekt. Dit betekent dat ze hun kleur verliezen en verzwakken, wat uiteindelijk kan leiden tot hun afsterven. Met alle gevolgen van dien. Bij Sombrero Reef, een koraalrif dat populair is onder toeristen nabij Marathon Key, is nu al zelfs 100 procent afgestorven, schrijft een stichting voor koraalherstel, de Coral Restoration Foundation.

Momenteel is dezelfde stichting actief bezig met reddingsacties voor andere riffen, waarbij ze bijvoorbeeld bepaalde stukken koraal verplaatsen naar beschermde locaties op het land. De koraalverbleking benadrukt volgens de stichting het belang van actie ondernemen tegen klimaatverandering.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Ook Jumbo stopt met plastic zakjes voor groente en fruit