Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het Jane Goodall instituut en de non-profitorganisatie One Tree Planted hebben samen het ‘Wildlife Habitat & Corridor Restoration Project’ opgezet. Het project vindt plaats in West-Uganda en is niet alleen gericht op herbebossing, maar respecteert ook de lokale bevolkingen in het gebied. Het plan is om drie miljoen bomen te planten in de Albertine Rift bergbossen van Uganda.

Bomen zijn nodig voor het overleven van diersoorten in Uganda

Ontbossing zorgt voor een sterke daling in de biodiversiteit van landen over de hele wereld. Vooral landbouw heeft gezorgd voor enorme afnames in het aantal hectares bos wat we overhouden.

Recent trok een groep Brazilianen nog aan de bel, omdat de ontbossing in de Amazone uit de klauwen liep tijdens de coronacrisis. Door de ingewikkelde situatie was er haast geen controle meer op de ontbossing, waardoor iedereen vrij spel had.

Chimpanzee Sanctuary, Game Reserve – Uganda, East Africa

Tijd voor actie

Afgelopen World Chimpanzee Day, op 14 juli 2020, maakte het Jane Goodall instituut en One Tree Planted het project bekend. Het gebied wat de organisaties willen gaan herbebossen, is dan ook een belangrijk gebied voor de met uitsterven bedreigde chimpansees. Niet alleen de chimpansee, maar veel andere diersoorten zoals de berggorilla en de gouden meerkat, zullen profiteren van de nieuwe bomen.

“We moeten de bestaande bossen beschermen.”

“We moeten de bestaande bossen beschermen. We moeten proberen het bos en het land rond het bos dat nog niet te veel is aangetast te herstellen, waar de zaden en wortels in de grond kunnen ontkiemen en het land opnieuw kunnen claimen en er een geweldig bosecosysteem van kunnen maken, ” zegt Dr. Jane Goodall.

Herbebossing in samenwerking met de lokale bevolking

Er is niet alleen aan de dieren gedacht, maar ook aan de mensen. Het project is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de lokale bevolkingen. Zo besteden de organisaties ook veel tijd aan het trainen van duurzame productietechnieken.

Deze technieken kunnen de lokale bevolking meer inkomsten bieden, en zijn tegelijkertijd beter voor het voortbestaan van de natuur. Daarnaast gaan ze ook lokale start-ups steunen en microkredietprogramma’s opzetten.

Wil je meer lezen over projecten die een focus hebben op herbebossing? Lees dan hier verder.