Onder leiding van de ”Clean Blue Alliance”, wil het Griekse eiland Paros het eerste plasticvrije mediterraanse eiland worden. De in Groot-Brittannië gevestigde NGO ”Common Seas” moet de leiding gaan nemen over dit project. Paros moet binnen 3 jaar een plastic-vrije zone zijn.
Verschillende maatregelen
Er zullen grote aanpassingen aan het afvalbeheersysteem worden gemaakt. Daarnaast zal Paros het gebruik van problematische soorten plastic elimineren. Door het voorlichten van de bevolking en het veranderen van de wetgeving moet de stap naar een volledig plastic-vrij eiland worden gemaakt. Het is de eerste keer dat men de ”whole-system-change approach” gaat toepassen. De keuze is gevallen op Paros omdat het eiland niet extreem groot is, toevoer makkelijk te screenen is en de grote invloed van toerisme. De vervuiling van de 400.000 toeristen die elke zomer Paros bezoeken, is een erg groot probleem voor de regio. 95% van de vervuiling komt door toeristen. Door het onmogelijk te maken voor de bezoekers om plastic te kopen, probeert Common Seas dit probleem te verhelpen.
Het blijft niet bij Paros
Common Seas heeft erg grote plannen. Het einddoel van de organisatie is namelijk niet alleen een plastic-vrij Paros. Paros moet als voorbeeld gaan fungeren voor de uitrol van deze techniek in veel andere plekken op aarde. Het is daarna de bedoeling om ook grotere gebieden dan Paros volledig plastic-vrij te maken met de ”whole-system-change approach”.
Het bedrijfsleven aan boord
Het totale inwoners aantal van Paros is maar 13.000. Om de toevoer van plastic producten naar de vele toeristen te stoppen, is de hulp van de lokale ondernemer nodig. Tot dusver zijn er al 50 van de 70 ondernemers op het eiland aan boord met de plannen. Zij hebben toegezegd om hun plastic verbruik snel te gaan verminderen. Men verwacht dat ook de rest van de ondernemingen snel gaan meedoen, vooral gelet op de positieve effecten voor het toerisme als Paros kan fungeren als voorbeeldstad. Paros zet deze zomer de eerste stappen. Wegwerpplastic zoals rietjes komen dan niet meer voor in Paros. Dat is 2 jaar eerder dan de wetgeving van de Europese Unie. Volgens moet het eiland in 2023 plastic-vrij zijn. Hopelijk zullen andere regio’s in de wereld dit voorbeeld volgen.