Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

India kampt al jaren met een grote plastic crisis. De overheid schiet aan alle kanten te kort om dit probleem op te lossen. Daarom ontstaan er door het hele land initiatieven vanuit de particuliere sector, zoals ook het ‘’Garbage Café’’. Het café opende onlangs hun deuren in de Indiase stad Ambikapur. Het idee is simpel: daklozen kunnen voor één kilo plastic afval een maaltijd eten in het restaurant. Een ontbijt kan zelfs nog sneller bij elkaar geraapt worden want voor een halve kilo plastic mag je in de ochtend al aanschuiven. Op deze manier kunnen daklozen zelf een heerlijke maaltijd bij elkaar rapen. ”The more waste, the more taste” is daarom hun toepasselijke slogan.

Twee vliegen in één klap

In een interview met The Guardian Co-founder Simar Malhotra is blij dat er met zijn bedrijf twee maatschappelijke problemen in één keer kunnen worden aangepakt. Het idee zal zorgen voor zowel schonere straten als voor voedsel voor de daklozen. Het café claimt elke dag een voedzame maaltijd klaar te hebben staan en hebben al vele verschillende vaste klanten. Het plastic dat elke dag binnen komt gebruikt het ‘’Garbage Café’’ voor het maken van een weg en de gemeente helpt mee. In 2015 heeft de stad al een weg aangelegd die volledig is gemaakt van recyclet plastic.

Op weg naar de schoonste stad van India

De mensen van het ‘’Garbage café’’ zijn niet de enige die zich bekommeren om een schonere stad in Ambikapur. Deze stad is druk bezig met het tegengaan van de plastic crisis in India en heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het schoonhouden van de stad. Door al deze inspanningen is de stad namelijk 15 plekken gestegen en is het nu de op één na schoonste stad van India volgens de Times of India. Alleen de stad Indore is nog schoner maar hier kan door initiatieven zoals het ‘’Garbage Café’’ verandering in komen.