Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vooral in de zomer doet de ringslang het goed, er zitten er dan duizenden in en rondom Amsterdam. De stijging in het aantal eieren wat gevonden wordt heeft vooral te maken met de broeihopen die vrijwilligers aanleggen. Amsterdammers hoeven zich geen zorgen te maken om de slangen: ze zijn niet giftig en bijten bijna nooit.

In 2018 werd al een recordaantal van 7132 slangeneieren gevonden in Amsterdam. Vorig jaar waren het er iets minder, maar nog steeds erg veel: 7021 eieren. Daarvan zijn er toen 6816 uitgekomen. “Dat komt voornamelijk door de kunstmatige nestgelegenheid die vrijwilligers aanbrengen”, vertelt ringslangexpert en bioloog Ingo Janssen in een interview met Het Parool.

Vrijwilligers leggen broeihopen aan

Deze broeihopen zorgen ervoor dat de eieren die door een vrouwtjesslang erin gelegd worden, vaker uitkomen. Ze worden gemaakt van dode bladeren en takken, mest en houtsnippers.

De vrouwelijke ringslang legt ongeveer 30 eieren per keer.

De ringslang leeft hier oorspronkelijk ook alleen door de mens. In eerste instantie vond de slang Nederland een goede plaats om zich te vestigen door de landbouw. De mesthopen van vee bleken een ideale plek voor de ringslangen om hun eieren uit te laten komen. Maar als gevolg van milieuwetten verdwenen de mesthopen en daarmee ook de slangen.

De ringslang is niet gevaarlijk

In Nederland komen maar drie soorten slangen voor: de adder, de gladde slang en de ringslang. In Amsterdam zul je alleen de ringslang tegenkomen. Hij kan bijten, maar is niet giftig. En bijten doen ze eigenlijk ook nooit. “Tegenover aanvallers doet hij alsof hij dood is,” vertelt Janssen. “Soms weet een ringslang zelfs een druppel bloed uit zijn bek te persen. Dat, in combinatie met de penetrante lucht die hij verspreidt, maakt dat predatoren denken dat ze een dier in staat van ontbinding te pakken hebben.”

Hoewel vrouwelijke ringslangen 130 centimeter kunnen worden met een dikte van je pols, zijn ze ongevaarlijk. “Mensen denken bij slangen aan gevaarlijke dieren die hoog in de voedselketen staan, maar de ringslang is wat dat betreft een vrij weerloos beest”, zegt Janssen. “Vroeger waren er ringslangen bij Artis te koop. Jongetjes kochten die om hun moeder en zusje te laten schrikken.”

Wil je meer lezen over dieren die in opmars zijn in Nederland? Lees dan hier verder.