Het International Energy Agency (IEA) voorspelt in een rapport dat hernieuwbare energie binnen vijf jaar de elektriciteitssector zal leiden. Vooral nu steeds meer landen klimaatneutrale doelen voor zichzelf zetten, verwacht de organisatie een enorme groei in groene energie.
Samenwerking leidt tot groene veranderingen
In de afgelopen maanden hebben zowel Japan als China geuit dat ze zullen streven naar klimaatneutraliteit. Japan wil dat voor 2050 behalen en China voor 2060. Dit soort uitspraken sluiten aan bij het klimaatakkoord en alle ‘groene deals’ waar steeds meer landen zich op vastleggen. Mede door de participatie van landen met grote economieën, verwacht het IEA dat groene energie enorm zal blijven stijgen in populariteit.
Het rapport: hernieuwbare energie 2020
Het IEA heeft het rapport vrijgegeven als onderdeel van zijn ‘Renewables 2020’-analyse over de impact van de pandemie op hernieuwbare energie. Hoewel de coronacrisis de groei van groene energie wel degelijk beïnvloed heeft, is deze zeker niet tot stilstand gekomen. Het IEA is dan ook hoopvol dat wind- en zonne-energie binnen enkele jaren aardgas en kolen zullen overtreffen als energiebron.
“In totaal zullen hernieuwbare energiebronnen 95% van de netto toename van de wereldwijde stroomcapaciteit tot 2025 vertegenwoordigen”, aldus het rapport van het IEA. “Het totale geïnstalleerde wind- en zon-PV-vermogen ligt op koers om aardgas in 2023 en kolen in 2024 te overtreffen.”
Het land dat volgens het IEA vooral gaat bijdragen aan deze groei is India. Zij zullen naar verwachting hun hernieuwbare energiebronnen verdubbelen in 2021. Ook de Verenigde Staten en China zullen voor verandering zorgen: van deze landen wordt verwacht dat de wind- en zonne-energiesector zal stijgen met 30%.
Kritiek op het IEA
Het IEA is een intergouvernementele organisatie en bestaat momenteel uit 30 landen. Vanuit hun vestiging in Parijs, verschaffen ze informatie en advies over de energiesector.
Aanvankelijk werd de organisatie in 1974 opgericht als reactie op de oliecrisis van 1973. Het IEA was verantwoordelijk voor advies in tijden van olietekorten en fungeerde als beleidsadviseur voor aangesloten landen. Tegenwoordig dient de organisatie ook als informatiebron voor andere soorten (hernieuwbare) energie.
Het IEA heeft echter jarenlang veel kritiek ontvangen, onder andere vanuit klimaatorganisaties. Zo is de organisatie vaak optimistisch geweest over fossiele brandstoffen en pessimistisch over groene energie.
In 2006 voorspelde het IEA bijvoorbeeld dat er 0,8 gigawatts aan zonne-energie geïnstalleerd zou worden in 2016 in de Verenigde Staten. Uiteindelijk installeerde het land dat jaar rond de 40 gigawatts: een enorm verschil. Ook de voorspelling die ze in 2015 maakten over de toevoeging van zonne-PV in 2016, lag ver van de waarheid af. Er werden zestien keer meer PV-panelen geïnstalleerd dan voorspeld door het IEA.
Wil je meer lezen over hernieuwbare energie? Lees dan hier verder.