Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Voor degenen die vol verwachting uitkijken naar de herfst, zal er nog even geduld moeten worden uitgeoefend. Het weer heeft namelijk nog een laatste verrassing in petto: een late hittegolf. Nog niet eerder heeft een regionale hittegolf in september maar liefst zeven dagen geduurd. En daarmee is het record afgelopen weekend volgens Weerplaza verbroken.

Wederom nieuw weerrecord

Afgelopen zondag werd er om 10.00 uur ’s ochtends een temperatuur van 25 graden gemeten in Hoek van Holland gemeten. Vanaf dat moment duurt deze regionale hittegolf officieel zeven dagen. Dat is een nieuw record, want het oude record dateert uit 1947, 1999 en 2016 en telt slechts zes dagen. Dat is niet het enige record wat tijdens deze september-hittegolf gemeten werd. Want daarnaast was afgelopen Zondag ook officieel de warmste 10 september sinds het begin van de metingen in de vorige eeuw. Om 13.00 uur was het namelijk 28,5 graden in De Bilt.

Officieel een regionale hittegolf

Een regionale hittegolf wordt vastgesteld wanneer aan twee criteria is voldaan. Allereerst moeten de temperaturen gedurende minstens vijf opeenvolgende dagen minimaal 25 graden Celsius bedragen, waarbij op ten minste drie van die dagen de 30 graden Celsius wordt bereikt. Sinds vrijdag is er in zowel Hoek van Holland als op de stations in Gilze-Rijen en Eindhoven aan deze criteria voldaan, waardoor er sprake is van een regionale hittegolf. Deze zondag is in Eindhoven al een temperatuur van 31,1 graden Celsius geregistreerd.

Komt er ook een nationale hittegolf?

Een nationale hittegolf zal hoogstwaarschijnlijk wel uit blijven. Hoewel Weerplaza verwacht dat de regionale hittegolf nog enkele dagen zal aanhouden, is het onwaarschijnlijk dat het hoofdstation in De Bilt zowel maandag als dinsdag minstens 30 graden Celsius zal bereiken, wat nodig is voor een landelijke hittegolf. De weervoorspellingen lijken er nu op te wijzen dat de temperaturen na maandag flink gaan zakken. Floris Lafeber van Weerplaza legt uit aan NU.nl: “Er bestaat maandag een kans dat dit lukt, maar dinsdag is die kans aanzienlijk kleiner. Hierdoor lijkt het onwaarschijnlijk dat we een officiële landelijke hittegolf zullen ervaren.” De meest recente hittegolf in De Bilt vond plaats van 9 tot en met 16 augustus 2022.

Wil je meer duurzaam nieuws lezen? Lees dan Nederland is de grootste importeur van zonnepanelen ter wereld