Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Het stamppotseizoen is weer aangebroken en daar hoort natuurlijk een rookworst bij! Een vega-rookworst, dan wel te verstaan. Die is namelijk milieu- én diervriendelijker. In de supermarkten waren al verschillende vega-rookworsten te vinden en de Hema kon natuurlijk niet achterblijven. Nu is de fameuze rookworst van de Hema dus ook in een vegetarische variant verkrijgbaar, namelijk de OokWorst.

Of je OokWorst lust?

Hema verkoopt hun bekende rookworst al sinds 1936 en sinds een aantal weken is deze er ook in een vegetarische uitvoering. Hema wil een ‘lekker alternatief bieden aan Nederlanders die geen of minder vlees willen eten’ en beweegt dus mee met de tijd en de vraag naar duurzaamheid en vegetarische opties.

OokWorst heet de vega-worst dus. Zonder ‘r’ en zonder vlees. De worst is gemaakt op basis van plantaardige oliën, erwtenvezel, erwteneiwit en vrije-uitloopeiwit. Hij is dus vegetarisch en helaas (nog) niet vegan. Wel is de hotdogsaus die de Hema verkoopt vegan én verkoopt de Hema een vegan hotdogpakket met broodjes, groenteworstjes en mosterdsaus.

De ontwikkeling van de vegetarische rookworst bleek een flinke uitdaging

De ontwikkeling van de OokWorst was een flinke uitdaging en liet ook wel even op zich wachten. ‘’Wat onze rookworst tot een icoon maakt, is de unieke smaak. Dat was de grote uitdaging en een waardig vegetarisch alternatief ontwikkelen, heeft dan ook meer dan een jaar geduurd. Uiteindelijk moet de OokWorst gewoon lekker zijn”, vertelden Demi Tammer en Lisanne Rahusen, productmanagers vleeswaren & rookworst.

Traditional Dutch dish Stamppot. Mashed potatoes, curly kale with fried bacon and rookworst on rustic table

Het duurde dus best een tijdje voordat de smaak naar wens was. “We zijn erg kieskeurig geweest over de smaak”, zegt woordvoerder Marry Jansen-Kin. “We hebben veel tijd in smaaktesten met collega’s en externen gestoken, steeds weer opnieuw, na elke aanpassing van receptuur.”

De leverancier blijft geheim

Hema wil niet vertellen door welke leverancier de vegetarische worst gemaakt wordt, dit blijft dus geheim. Het succes van de Hema rookworst komt trouwens door een foutje van een filiaalhouder die in 1938 per ongeluk tienduizend in plaats van duizend worsten bestelde. Om er van af te kunnen komen besloot hij ze warm voor de winkel te verkopen en dat bleek een groot succes. De OokWorst was overigens op de eerste verkoopdag overal al snel uitverkocht. Heb jij ‘m al geproefd?

Wil je meer lezen over de lekkerste vegetarische en veganistische snacks? Lees dan hier verder.