Op 11 oktober had heel Zuid-Australië een uur lang enkel zonne-energie nodig. Hoewel het maar om een uur ging, weergeeft deze mijlpaal wel de enorme vooruitgangen die geboekt zijn in de energiebranche. Nooit eerder heeft een gebied zo groot als Zuid-Australië compleet op zonne-energie kunnen draaien, waarbij een groot deel van de energie aangeleverd werd door zonnepanelen van consumenten.
Hoewel een uur niet klinkt als veel, is de mijlpaal een behoorlijke prestatie. Zuid-Australië is namelijk vergelijkbaar met het oppervlak van anderhalf keer Frankrijk of twee keer Zweden. Daar staat dan wel weer tegenover dat het inwonersaantal van de deelstaat laag ligt: rond de 1,8 miljoen.
Consument in actie
Zuid-Australië wekte niet alleen genoeg zonne-energie op om de gehele deelstaat van energie te voorzien, maar liet ook nog eens een mooie vorm van menselijke samenwerking zien. Ongeveer 77 procent van de zonne-energie kwam namelijk van de zonnepanelen op daken van consumenten. De overige 23 procent kwam van grootschalige zonneparken.
Op dit moment heeft ongeveer een derde van de huishoudens in Zuid-Australië, zo’n 288.000, zonnepanelen op het dak. De Australian Energy Market Operator verwacht dat er in de komende 14 maanden nog zo’n 36.000 huishouden zich hierbij aan zullen sluiten. De AEMO beheert energie- en gassystemen en de nationale gas- en elektriciteitsmarkt in heel Australië.
Ontwikkelingen in zonne-energie
De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie gaan hard. Zo leidt onderzoek tot steeds efficiëntere transparante zonnecellen en kunnen we nu ook al schaduw in energie omzetten. Daardoor komt het steeds meer voor dat ramen zonne-energie opwekken en hoeven zonnepanelen in de toekomst mogelijk niet meer altijd in de zon te staan.
Ook gebeurt het steeds vaker dat nieuwe gebouwen compleet functioneren op de duurzame energievorm. Als gevolg van al deze ontwikkelingen, komen records in het opwekken van zonne-energie in bepaalde regio’s of landen steeds vaker voor.
Zuid-Australië heeft bijna een exces aan zonne-energie
In Zuid-Australië groeit het aantal huishoudens met zonnepanelen zo hard, dat de AEMO nu zelfs moet uitkijken voor een teveel aan zonne-energie. Een exces kan leiden tot een black-out van het systeem. Daarom is het nu al mogelijk om de zonnepanelen tijdelijk te inactiveren. De komende jaren zullen de systemen zoveel mogelijk gestroomlijnd worden, zodat dat niet meer nodig is.
Wil je meer lezen over zonne-energie en de realistische beperkingen? Lees dan hier verder.