Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Finse stad Helsinki heeft 100.000 euro beschikbaar gesteld om havermelk te leveren aan een select aantal kleuterscholen en basisscholen in de stad. De beslissing werd genomen als resultaat van een participatieve budgetteringssessie waarbij 4000 inwoners van de hoofdstad voor het plan stemden.

‘Plantaardig experiment’

Sinds 31 augustus serveren twee kleuterscholen, twee basisscholen en een middelbare school in Helsinki havermelk aan studenten. De geselecteerde scholen zijn willekeurig gekozen en bestaan uit Inkivääri Daycare, BotbyFörskola, BotbyGrundskola, Pakila Secondary School en Sibelius High School.

In een persbericht van de stad werd het initiatief beschreven als een “plantaardig experiment”, waarin de consumptie van havermelk door de studenten zal worden geregistreerd. Wie dat wil kan overigens ook voor koemelk blijven kiezen, maar de focus ligt nu meer op de plantaardige drank.

Wat is havermelk eigenlijk?

Havermelk, of oat milk, is een zuivelvrije en plantaardige melkvervanger. De melk bestaat uit twee ingrediënten: haver en water. Je maakt het door water en haver te mengen en vervolgens de vloeistof eruit te persen of te zeven. Vaak worden er ook nog extra voedingsstoffen aan de melk toegevoegd. Denk hierbij aan calcium, vitamine A en vitamine D.

Steeds vaker zie je havermelk ook op de menukaart staan in cafés en koffiehuizen. Dit omdat het goed stoomt en schuimt, en vrij dik is. Hierdoor komt het in warme dranken goed tot zijn recht en kan je er gemakkelijk een cappuccino mee kan maken. Heb jij al eens een oat milk latte op?

Het verschil met koemelk

Hoewel de reden voor de vervanging niet werd uiteengezet in het persbericht van de stad, hebben onderzoeken aangetoond dat de consumptie van havermelk aanzienlijk minder schadelijk is voor het milieu dan de consumptie van zuivelproducten, en sommige voedingsdeskundigen geloven ook dat havermelk gezondheidsvoordelen heeft.

Naast deze twee punten komt er ook steeds meer kritiek op de wreedheid die schuil gaat achter koemelk. Zo geeft een koe alleen maar melk als ze een kalf krijgt; iets waar veel mensen zich niet bewust van zijn. Vervolgens wordt het kalfje weggehaald, wat een traumatische gebeurtenis voor zowel moeder als kind veroorzaakt.

Gelukkig wordt het aanbod van plantaardige melk steeds veelzijdiger. Wat is jouw favoriet?

Wil je verder lezen over “koevrije melk”? Lees dan hier verder.