Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Harvard University heeft de ‘Cool Food Pledge’ ondertekend. Hiermee belooft de Amerikaanse Ivy League universiteit om haar (voedings gerelateerde) CO2-emissies met 25% te reduceren voor 2030. De landbouwsector, en voornamelijk veeteelt, is verantwoordelijk voor bijna een vierde van alle broeikasgassen die wereldwijd worden uitgestoten. “De acties van elk individu zijn belangrijk,” zegt Walter Willett, professor van Epidemiologie en Voeding aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health. “Maar omdat Harvard een leidend instituut wil zijn en mensen opleidt die leiders zullen worden, kunnen stappen zoals de Cool Food Pledge erg impactvol zijn.”

Een gezamenlijke strijd

Harvard is al goed op weg om haar Cool Food Pledge-doel te behalen. Niet alleen Harvard zelf, maar ook (voormalig) studenten en ondernemingen op de campus denken mee. Zo organiseerde Harvard afgelopen September een conferentie genaamd “Let’s Talk about Food – Saving the Planet one Bite at the Time”. Alumna Stacy Blondin introduceerde een systeem met groene, gele en rode stickers waarmee je de ‘voetafdruk’ van het eten dat je op de campus koopt kan achterhalen. De cafés en restaurants op de universiteit zijn meer plantaardige alternatieven aan gaan bieden en ook de vegan ‘Beyond Burger’ heeft haar entree gemaakt in de zogeheten ‘dining halls’ van de universiteit. De Cool Food Pledge past overigens ook mooi bij het initiatief om Harvard van fossiele brandstoffen af te helpen in het jaar 2050.

De Cool Food Pledge

De Cool Food Pledge was vorig jaar opgezet door een samenwerking tussen verschillende klimaat organisaties, waaronder het World Resources Institute (WRI) en de klimaat afdeling van de Verenigde Naties. Naast Harvard hebben ook onder andere de World Bank, IKEA, UCLA en de Gemeente Gent de Cool Food Pledge ondertekend. De bedrijven zijn in totaal gezamenlijk verantwoordelijk voor zo’n 60 miljoen geserveerde maaltijden per jaar. Houden zij zich allemaal aan de belofte, dan zouden ze volgens het WRI 780.000 ton CO2 per jaar besparen aan voedselgerelateerde uitstoot. Die besparing staat ongeveer gelijk aan 160.000 auto’s van de weg halen.